понедељак, 15. мај 2017, 14:00
Повишен тон
У Србији је основан Стручни савет за процену ризика у области безбедности хране који ће чинити 15 експерата из различитих области.
Оснивање овог Савета је дуго најављивано и чекано, његова функција ће бити саветодавна али би требало и да утиче на значајно побољшање контроле хране из увоза. Савет ће, између осталог, одлучивати и о промету генетски модификованих организама (ГМО) у Србији, а на конференцији поводом његовог оснивања изнет је податак да је Србија, уз Замбију и Того, једина земља у свету без ГМО и да би ту стратешку предност требало искористити.
Чуло се међутим и да у Италији једна лабораторија има 2.000 акредитованих метода за испитивање различитих супстанци и још 8.000 несертификованих, а у Србији свега неколико стотина и да контрола једног пољопривредног газдинства код нас има шансе да се деси једном у 20 година што сигурно нуди један од одговора на питање шта једемо?
У којој мери ће оснивање стручног савета за безбедност хране утицати на то да боље знамо шта једемо, у чему ће потрошачи бити заштићени и да ли је довољно само доношење нових закона и размењивање научних мишљења у овој области? У "Повишеном тону" одговоре на ова питања нуде Ненад Доловац, специјални саветник министра пољопривреде, Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије, Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије и Бошко Гавовић, директор ТМС ЦЕЕ.
У наставку "Сваштаре" од 15 часова чућете како да се пријавите за "Београдске шетње", вишечасовне пешачке туре разгледања Београда које организује Центар за културне иницијативе „Култтура" а рубрику "Датум, време, место" посвећујемо краљици Наталији Обреновић.
Чуло се међутим и да у Италији једна лабораторија има 2.000 акредитованих метода за испитивање различитих супстанци и још 8.000 несертификованих, а у Србији свега неколико стотина и да контрола једног пољопривредног газдинства код нас има шансе да се деси једном у 20 година што сигурно нуди један од одговора на питање шта једемо?
У којој мери ће оснивање стручног савета за безбедност хране утицати на то да боље знамо шта једемо, у чему ће потрошачи бити заштићени и да ли је довољно само доношење нових закона и размењивање научних мишљења у овој области? У "Повишеном тону" одговоре на ова питања нуде Ненад Доловац, специјални саветник министра пољопривреде, Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарску производњу и прераду сточарских производа Привредне коморе Србије, Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије и Бошко Гавовић, директор ТМС ЦЕЕ.
У наставку "Сваштаре" од 15 часова чућете како да се пријавите за "Београдске шетње", вишечасовне пешачке туре разгледања Београда које организује Центар за културне иницијативе „Култтура" а рубрику "Датум, време, место" посвећујемо краљици Наталији Обреновић.
Уредник и водитељ: Ивана Весић
Повишен тон
Autor:
Београд 202
Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]
Коментари