Повишен тон

Тема – која занимања су тражена у Србији и има ли довољно кадра за те послове?

Као што су и наши слушаоци добро приметили, најбитнији су здравље, срећа и новац; зато се у Србији отварају апотеке, кладионице и банке. Међутим, да ли је то и најпотребније нашем друштву? Слична поставка ствари је и са послом. Генерације су обучаване за један систем, онда се много тога променило и модернизовало, а у том времену, треба се адекватно и преоријентисати за тражену професију. Менаџер људских ресурса или водоинсталатер? Многи су бирали прво, а сада нам фали квалификованог другог. Смерови у грађевинским школама изумиру, ИТ сектор ради за стране фирме, сналази се ко како може и уме. Имамо ли план за запошљавање људи који ће конкретно доприносити друштву и привреди, шта се тражи на тржишту рада, а ко најтеже налази посао, о томе причамо са Десанком Михајловић Ковач, саветницом при тражењу посла у Националној служби за запошљавање, а из угла сајта Инфостуд, прича нам Милош Турински. О томе зашто све мање деце уписује Грађевинску школу у Београду, колико брзо нађу посао они који је заврше, и зашто закон који не подразумева квалификован кадар за многе послове, заправо кочи ову децу да се њихово образовање увек узима у обзир онако како је предвиђено, причају нам њени ученици и директорка школе, Драгана Радовановић. Чућемо и како на ову проблематику гледа држава, шта су министарства просвете и привреде одредилa као свој план за уређење пута од школе до посла, и шта су о томе рекли Немања Главинић из Кровне организације младих Србије, као и председник Уније послодаваца Србије, Небојша Атанацковић.

На данашњи дан, пре 51 годину, рођен је српски глумац и рок музичар, Срђан "Жика" Тодоровић. Зато смо му и посветили рубрику "Датум, време, место" коју слушате у 15 и 10.
Опуштање и окрепљење у бањи, буђење истраживачког духа уз активни одмор или такмичење у природи у различитим спортским дисциплинама? Ако се нешто од тога уклапа у вашу замисао одмора, Међународни сајам туризма у Нишу ће управо то и представљати. Од 30. марта до 1. априла у нишкој хали "Чаир" моћи ћемо да се упознамо са туристичким понудама Србије и земаља окружења, а детаље говори наш "Гласник" из Туристичке организације Ниш, у 15 и 30. 

Водитељ: Круна Пинтарић

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару