Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Многе земље и народи су, осим службене прослављали и традиционалну Нову годину, па међу њима и Срби, чија Нова година пада на Мали Божић или на Васиљевдан, 14. Jануара. Четрнаестог јануара је празнични дан у Божићном светковању и Васиљевдан, који је крсно име појединих родова.

„Када је за календарски почетак Нове године узет 1. Јануар, онда је Мали Божић почео да важи као Српска Нова година", писао је у „Календару српских народних обичаја и веровања" Миле Недељковић.

Дакле, 14-ти јануар је први дан Нове године према Јулијанском календару, којег се придржавају српска, руска, грузијска и неколико малих православних цркава, четири старе Патријаршије - Васељенска, Јерусалимска, Антиохијска и Александријска и сви Светогорски манастири.

После Другог светског рата код нас је прослава православне Нове године или српске; како се у народу чешће каже; дуго била практично забрањена и кришом је прослављана.
Кафане су обично затваране у 23 часа, каткад и уз интервенцију Милиције, а 1992. године, је први пут јавно почела да се слави.

У ноћи, између 13-тог и 14-тог јануара, према Грегоријанском календару, код Срба је обичај да се у кругу пријатеља и породице дочекује Нова година и на трпезу износи од Божића сачувана глава печенице и плећка, пола чеснице, Божићна свећа и слама.

Васиљев дан, некрштен шести дан пасје недеље, мрсан дан који се слави 14. Јануара као Српска нова година посвећен је Светом Василију, великом архиепископу Кесаријском, рођеном у време цара Константина, 329-те године у Кападокији.

У овај дан, у Великој Плани домаћице припремају „Василицу". У Јужној Србији се припрема попареница, од кукурузног брашна, а „Сировари"; група од десетак младића; иду од куће до куће, певају обредне песме, супротстављају се коледарима и примају поклоне.

У Рађевини овом дану је име Мали Божић, а ритуали слични као и код правог Божића.

„На Косову и Метохији у овај дан призивају мечке, вукове и остале опасне звери и оставља им се храна на раскршћима, а код Цигана; у лесковачкој Морави; ово је један од највећих празника." - кажу у „Српском народном календару''; са цртежима Александра Дерока; Драгомир Антонић и Миодраг Зупанц.

У поноћ, дакле, почиње Нова година за Српску, Руску и Грузијску Православну цркву, Јерусалимску Патријаршију и Руску заграничну цркву, које обележавају два велика хришћанска празника - Обрезање Исуса Христа и Светог Василија Великог.

Православни народи који поштују богослужбени Јулијански календар својих цркава славе почетак Нове 2017-те године.

Српска Нова година се раније више дочекивала у домовима. Обично се припремала свечарска трпеза, а на њој све оно што је на јесен за зиму припремљено.
Било је ту пршуте, сланине, кавурме, чварака, шваргли, кобасица, кајмака, младог и презрелог сира, вруће погаче, проје, туршије, киселог купуса, струганих роткви и ајвара.
Главно јело је било, а и данас је - печено прасе!
У поноћ, после узајамног честитања, домаћица би некада износила крофне, а у свим храмовима се служила Литургија Светог Василија Великог чији спомен слави Црква.

Дан обрезања Господа Исуса Христа, који славимо, један је од највећих хришћанских празника.

Према Светом писму, Исус Христос је преузео на себе грехе људског рода, а чин обрезања се сматра знаком очишћења од прародитељског греха.

У запису Владике Николаја Велимировића стоји да је: „ Христос на себе примио људско тело и поднео бол за грех одређен."

И у овој ноћи дружићемо се уз ватромет опуштајућих и занимљивих тема: Српска Нова година, Календар, Шљива, Прича о настанку ластавице од жене, Весна Богиња пролећа, Хармоника, Гитара, Виолина, Бузуки, Мандолина, Балалајка, Људски глас, Снешко Белић.

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И, видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет, добијен са руске стране (а овде само посрбљен и пренесен).
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција : НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару