Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Божић је један од најважнијих и свакако најрадоснији хришћански празник. Римо-католичка црква, као и све друге које користе Грегоријански календар, славе Божић; долазак Сина Божијег на Земљу; 25. децембра.

Запамтио сам да је Својевремено Протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Московске Патријаршије у Београду причао о руској бајци која је говорила о рођењу Исуса Христа.
„Када се родио Христ звезда са неба је водила мудраце са Истока показујући им пут све до пећине у којој се налазила Богородица са Христом.
Изнад пећине у којој је Христос рођен, расла су три дрвета - бор, кедар и јела.
Њих је обасјала светлост Христовог рођења, па су желели да и они нешто поклоне. Кедар је затресао своје гране и пред пећину су пале иглице препуне дивног мириса. Бор је спустио најлепше шишарке. Сирота јела је горко плакала, јер није имала мирисног уља у иглицама, нити шишарке. Због њене велике жеље да дарује Христа није јој дозволила да остане тужна у тој ноћи. Послала је једну малу звезду да се спусти на врх јелке. Тада је она засјала звезданом светлошћу и дубоко се клањајући спустила звездицу пред пећину где је у јаслама на слами лежао Христ."
Зато се и данас на врх јеле ставља звездица, као знак и знамен љубави према Христу.
У нашем језику реч Божић је умањеница од речи Бог, што означава да се на тај дан родио мали Бог - Исус.

Енглеска реч Christmas скраћеница је од Christ's mass (Христова миса). Други верују да је потекла од египатске сложене речи Khristos-Mas (Христово рођење). У осталим језицима назив Божића се веже уз речи које описују рођење. На шпанском је navidad, на португалском natal, на француском Noël.
Уз славље Божића су се развили бројни обичаји: кићење Божићног дрвцета на Бадњак, одлазак на мису полноћку, певање Божићних песама и даривање.
У Јапану се Божић слави по узору на европске земље.
У Мексику људи иду од врата до врата честитајући, па бивају чашћени и учествују у разбијању суда на ужету напуњеног слаткишима - piñata.
У Венецуели се на Света три краља деца буде и виде да недостаје слама, коју су оставили поред кревета претходне ноћи, а да су на њеном месту дарови.
У Финској се Деда Божићњак назива Joulupukki, што значи Божићна коза. Име му из традиционалног обичаја да се људи одевају козјом кожом, те су кружили кроз куће једући остатке од Божићних јела.

Једна од најпознатијих Божићних песама је Тиха ноћ, у оригиналу Stille Nacht, Franzа Gruberа, а стихове је написао свештеник Josef Mohr.
Познатија је Звончићи - Јingle Bells, које је 1857. написао James Pierpont, а још једна често извођена широм света је песма Желимо Вам срећан Божић - We Wish You a Merry Christmas, стара енглеска песма из 16-тог века.

Вама који славите најрадоснији породични презник желим да Вам се Божић и даље догађа у срцу, да се љубав рађа сваки дан изнова и будите учвршћени у вери да тишина овог светог дана доноси нашем срцу мир у надању, радост у животу и љубав онима за које живимо!
Од срца Вам желим МИР БОЖИЈИ, ХРИСТОС СЕ РОДИ!
                                                                                                                 Лука Мијатовић

Припремите се за ватромет Ваших мисли преточених у наше разговоре и поруке у нашој заједничкој емисији „Само срцем се добро види" Београда 202!
За вечерас задајем теме: Рај, Вера, Грех, Добро, Душа, Жеља, Љубомора, Бреза...
Говорићемо и о Јосипи Лисац али и о Мишел Морган, жени са најлепшим очима француског филма, која се преселила међу звезде, у небеско пространство.

Рај
„Тешко је писати о рају... Очито је да је много једноставније наћи становнике за пакао или чак за чистилиште."
(Езра Паунд)
„Рај земаљски је онде где сам ја."
(Волтер)
„Нити у рају не бити сам."

Вера
Истинита вера је једна: љубав према свему живоме.
Љубав даје људима неоцењиво благо јер сједињује човека са Богом.
„Да би човек срећно поживео, треба да зна шта ваља а шта не ваља да чини. А да би то знао, потребна му је вера. Вера је сазнање шта је човек и ради чега он живи на свету. И такве вере било је и има у свих разумних људи."
(Толстој)
Грех
Андрић је рекао:"Страдање и грех се употпуњују као калуп и његов одливак."
„Поп грешника за грехове пита.
Да га ђаво није превластио,
А ђавола још'т нијесам гледа,
Да се попу исповиједао."
(Петар Петровић Његош)
„Ништа не храбри грех колико милост."
(Шопенхауер)
Добро
Стари Латини су говорили да што је човек мудрији и бољи више примећује добро у људима као и да упорна доброта побеђује зло.
Кинези кажу: „ Ако животиње дуго живе заједно - заволе се, а људи се замрзе.", а Сенека : „Добро дело лежи у доброј намери, а не у вредности ствари која се даје."
„Ко добро чини, од њега свако још више добра очекује."
(Андрић)
Душа
„Душа није јабука. Не можеш је разделити."
(Тургењев)
„Када размишљам, мени је теже да схватим шта је моје тело него шта је моја душа. Ма како да је тело блиско, оно је ипак туђе, само је душа своја."
(Толстој)
„Пријатељи говоре срцу, небо души, све остало ушима, а књиге духу."
(Кинеска пословица)
„Душа је много компликованија и недоступнија од тела. Она је такорећи половина космоса која утолико постоји уколико ју је човек свестан. Зато душа није само лични већ и светски проблем."
(Јунг)
Жеља
Да ли је човек од главе до пете створен од својих жеља?
Када човек нема оно што воли, треба да воли оно што има.
„Жеља и љубав су крила за велика дела."
(Гете)
„Док живиш, доликује ти да се надаш."
(Латинска пословица)
Љубомора
„Љубомора се увек рађа са љубављу али не умире увек са њом."
(Артур Шопенхауер)
„Љубомора је највеће неспокојство и насиље над собом и над другима."
(Јован Дучић)
Бреза
Есенин Сергей Александрович
Белая береза
Под моим окном
Принакрылась снегом,
Точно серебром.

И стоит береза
В сонной тишине,
И горят снежинки
В золотом огне.

А заря, лениво
Обходя кругом,
обсыпает ветки
Новым серебром.

Музичка дива Јосипа Лисац се за Дан заљубљених 14. фебруара 2017. године враћа у београдски Центар „Сава", где ће одржати први у низу концерата у региону којима прославља 50 година каријере.
Јосипа поручује да су сусрети најлепши ако су искрени и пријатељски: „Ја сам увек желела да кроз музику донесем поруке љубави и пријатељства. То је нешто најлепше што се свима нама може догодити. Видимо се 14. фебруара."
Уникатна појава музичке сцене - вокално супериорна, специфичних интерпретација и неконвенционалног стила - Јосипа је изградила свој карактеристични певачки и модни идентитет с потписом. Препознатљива је и по хитовима Магла, Хир, хир, хир, Гдје Дунав љуби небо, Богиња, Данас сам луда...
„У тих 50 година мени је апсолутно најлепша музичка сарадња и живот са Карлом Метикошем (1940-1991). За мене је направио најлепше песме, које живе и данас. Направио је антологијски албум Дневник једне љубави (1973) и аутор је две рок опере: Губец Бег (1975) и Гричка вјештица (1979). Направио је све могуће хитове као Магла, Данас сам луда... То су најлепши тренуци, на то сам поносна", каже Јосипа.

„У њеној 97. години најлепше очи француског филма затвориле су се заувек у уторак ујутру, 20. децембра", наводи се у саопштењу које је издала породица.
Мишел Морган је играла у око 70 филмова, а прославила се улогом у филму Обала у магли Марсела Карнеа из 1938. године у коме јој је партнер био велики глумац Жан Габен.
Познате су њене улоге у филмовима Велики маневри Ренеа Клера са Жераром Филипом, Пали идол редитеља Карола Рида из 1948. и Фабиола из 1949. године.
Већ као позната глумица, добила је прву награду за најбољу женску главну улогу у историји Канског филмског фестивала 1946. године за ролу у филму Пасторална симфонија Жана Деланоа, адаптацији истоименог романа Андреа Жида.
Мишел Морган, која је била оличење француског гламура, публика је два пута бирала за најпопуларнију француску глумицу.
Током Другог светског рата напустила је домовину и покушала да настави каријеру у Холивуду. У Холивуду јој нису давали атрактивне улоге у вратила се у Француску после рата.

Захваљујући помрачењу Месеца током најдуже ноћи у години, колико пре два дана човечанство је искуситило најдужу и најмрачнију ноћ у последњих 500 година!
Земљина сенка почела је у среду увече да заклања Месец, а током потпуног помрачења наша планета се налазила директно између Сунца и Месеца, а Земљин сателит је попримио наранџасто-црвену боју током 72 минута.

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове... - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет, добијен са руске стране (а овде само посрбљен и пренесен).
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција: НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.

Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару