Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Дан у који улазимо је дан капитулације Немачке у Првом светском рату и он је државни празник у Републици Србији, који обележавамо управо 11. новембра.

Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године, у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.
Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угроженe врстe у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.
У једном од најпригоднијих начина обележавања стогодишњице Великог рата, ПГП РТС је објавио ЦД албум аранжмана познатих народних и ауторских песама из Првог светског рата за две гитаре, насловљен са "Солунац".
Главни актери албума су Зоран Бранковић, гитариста и композитор и Реља Турудић, магистар класичне гитаре.

На омоту албума "Солунац" су дирљиве архивске фотографије српских војника са инструментима, од тамбурица и гајди, до кабастих контрабаса, илуструјући значај музике у рату.
Додатну потврду квалитета албума даје рецензија др Димитрија Големовића, етномузиколога и композитора.
Албум "Солунац" чини 14 изабраних песама старих више од века које су певали српски војници у Великом рату: Тамо далеко у две верзије, Јесам ли ти, Јелане, Завичају мили крају, На Дрину, Низамски растанак, Тандрчак, Креће се лађа Француска, Солунско коло, Волга, Волга, Рече чича, Леле, дуње ранке, Биљана платно белеше и Чачак.
О вредности тих мелодија најбоље говори то што и данас трају. Оне су утицале у драматичним тренуцима да се одржи дух и љубав према отаџбини и потврдиле ону народну "да нас је песма одржала".
Зоран Бранковић и Реља Турудић подарили су им потпуно нов, савремен звук, у шта ћете моћи да се уверите у петак 11. новембра у Великој дворани Коларчеве задужбине.

Само дан касније, у суботу 12. новембра са почетком у 20 часова, маестро Јован Колунџија са Симфонијским оркестром Радио-телевизије Србије и диригентом Станком Јовановићем, традиционално ће се, десети пут заредом, поклонити публици у Коларчевој задужбини и гала концертом обележити златни јубилеј - 50 година на концертној сцени.
Маестро ће извести атрактиван, посебно припремљен програм који чине виртуозна дела Сен-Санса, Сарасатеа, Паганинија и најлепша филмска музика у аранжману композитора Слободана Марковића. Публика ће имати јединствену прилику да ужива у звуцима Гварнери (1754.) и Страдивари (1709.) виолина, на којима свирају маестро Колунџија и специјални гост концерта, један од најбољих младих виолиниста данашњице, Јуриј Ревич.

Име Јована Колунџије је већ пет деценија синоним за врхунског уметника, виолинисту и културног посленика, овенчаног највећим наградама и признањима у земљи и иностранству, који на најбољи начин, најпре кроз солистичку каријеру, а касније и кроз своју уметничку задужбину, Центар лепих уметности „Гварнериус", проноси славу Београда и наше земље, на свим меридијанима. Као неко ко је свој живот посветио уметности и ко оставља значајан траг на светској музичкој сцени, маестро Колунџија својим непресушним ентузијазмом, стваралачком енергијом и различитим професионалним ангажманима, већ деценијама одводи Београд у свет, а свет доводи у Београд. Вечито поносан на свој град који, како наводи, обликује његово уметничко биће, наставља своју мисију, на радост публике и уметника, који кроз његове ауторске пројекте или програме Установе „Гварнериус", заједно са маестром, исписују странице музичке историје наше престонице.

Организатори концерта су Музичка продукција РТС и Установа „Гварнериус".
Покровитељи: Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу Града Београда.

И на крају данашње најаве емисије "Само срцем се добро види" Београда 202, ако не и на почетку, задовољство ми је да могу да Вам саопштим да ћете присуствовати премијери песме "СМЕЈЕМ СЕ БЕЗ СМИСЛА" коју Вам уприличујемо захваљујући сарадњи Бисере Велетанлић, вокалне солисткиње и Корнелија Ковача, који се бавио музиком и аранжманом.
Текст "СМЕЈЕМ СЕ БЕЗ СМИСЛА" је дело Споменке Ковач, а музичари који учествују су: Гудачи Светог Ђорђа; Дуда Безуха, гитара; Мирко Кесић, бас гитара; Марко Кузмановић, бубњеви; Кристијан Млачак, сопран саx.
Вокал сниман у атељеу Жељко Вељковић.
Мастеринг Студио "Оливер".

„Ако вам "не иде", ако вам се не остварује очекивано, ако се не осећате баш најбоље у сопственој кожи, ако пружате мање него што бисте могли и постижете мање него што заслужујете, ако не можете да решите разне судбинске чворове - ПОЈАЧАЈТЕ МОЛИТВУ!
И видећете резултате, веома брзо. У распону од брзе помоћи до правог правцатог чуда: од решења до спасења.
Једноставан савет...
Лечи и помаже, разрешава и исцељује."
(Драгослав Бокан)

Припремите се за ватромет Ваших мисли преточених у наше разговоре и поруке у нашој заједничкој емисији „Само срцем се добро види" Београда 202!

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!

„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Линк за слушање нашег радија: http://tinyurl.com/Beograd202
Пронађите нас и на твитеру: https://twitter.com/beograd202

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике и продукција : НЕНА ОГЊЕНОВИЋ ТРКУЉА.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .

„Човек мора да уме да види свет."

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару