Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Дођите да откријете себе и да упознате свет.

У мојој емисији Београда 202 „Само срцем се добро види" нудимо Вам низ повода за наше заједничке разговоре.

Иван Ребров, рођен као Hans-Rolf Rippert, је био немачко-руски певач, зна као човек чији је распон гласа био четири ипо октаве. Последњи, од више од шест хиљада концерата му је био у Бечу.

Максим Горки; Алексеј Максимович Пјешков, руски књижевник један је од утемељивача социјалистичког реализма у совјетској књижевности, у 19-тој години покушао је самоубиство. Агитовао је против царизма, тражио друштво револуционара народњака и бранио интересе сиромашних. Године 1905. пише прогласе против војске, полиције, цара и бива затворен, а ослобођен је на протест интeлектуалаца многих земаља, укључујући и Радоја Домановића.

Награду „Лимијер", установљену 2009. године, до данас су добили: Мартин Скорсезе, Педро Алмодовар, Квентин Тарантино, Кен Лоуч, Жерар Депардје, Милош Форман и Клинт Иствуд.
Славна глумица Катрин Денев, биће прва жена којој ће ове године бити додељена Награда „Лимијер" због онога што она јесте, што говори, глуми и пева.

Волите ли музику уживаћете уз наше приче о Cер Џејмс Пол Макартнију и Стевану Христићу, композитору, диригенту Београдске опере, оснивачу и шефу Београдске филхармоније, професору и ректору Музичке академије у Београду, академику.
Христићево најпознатије дело- балет "Охридска легенда" пронело је славу аутора и ван граница наше земље. Христић је био диригент и директор Опере Народног позоришта, оснивач и диригент Београдске филхармоније, професор Музичке академије у Београду и први председник Савеза композитора Југославије.
Ерих Марија Ремарк (Ерих Паул Крамер), немачки књижевник и антифашиста, је 1933. године, по доласку Хитлера на власт, био присиљен да емигрира. Највећи део живота провео је у Сједињеним Америчким Државама и Швајцарској. Први роман "На западу ништа ново", у коме је реалистички и са потресним хуманизмом приказао раздобље Првог светског рата, донео му је светску славу.

Ана Ахматова једна од највећих песникиња 20. века, детињство је провела у Царском селу, гимназију завршила у Кијеву, где је почела да студира. У Петрограду се удала за песника Николаја Гумиљова, који је касније страдао у стаљинистичким чисткама. Била је пријатељица Осипа Мандељштама, Бориса Пастернака, посветила је песму Мајаковском, писала о Љермонтову, друговала са Модиљанијем, који је сликао њене портрете.
У немилости тоталитарног режима, три деценије није објављивала. Из Савеза совјетских књижевника искључена је 1946. године. У Петрограду је живела изоловано, у хладноћи и глади, а своје песме памтила, јер је морала да спали папир на коме су писане.

Пред судом Инквизиције осуђен је Галилео Галилеј, италијански физичар, астроном и математичар доказао је неодрживост Птолмејевог геоцентричног система.
Ова теорија је умањила значај не само Земље, већ и хришћанске науке, цркве, папе, а то је за то време била јерес и смртни грех. Измучен у тамници, да би избегао смрт на ломачи, Галилеј се јавно одрекао своје концепције и изјавио да Земља стоји.
Остала је легенда да је после тих изговорених речи, прошапутао за себе: "Ипак се окреће" - „Eppur si muove".

Причаћемо и о Џорџу Орвелу и Петру Кочићу а и наздравићемо рођендан Тањи Бошковић.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.

Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)

Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com

Избор музике: Бранислав Бане Стевановић.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару