Широм затворених очију - Отисак душе

Шта је младост, а шта старост - питања су на које човечанство још увек тражи прави одговор! Да ли је младост нешто што имају само млади а цене само старији?

Нико није сујетан на своју младост, нити се осећа да је пресрећан зато што је млад; а свако је, напротив, и несрећан и очајан кад је стар. Рекло би се по томе да су среће неразговетне, а само несреће очевидне. Међутим, ствар је у томе што не знамо у младости шта је беда стараца, као што добро знамо у старим данима шта је било блаженство младости.
Младост, то је богатство и краљевање; то је чар телесне лепоте и духовне свежине; лепота физичке снаге; бесконачност надања; раскош у плановима од којих је сваки огроман и безмеран, и од којих сваки изгледа вероватан и кад је немогућ. Младост, то су радости пречесте и пренагле; сви избори оптимизма отворени; а сан стављен изнад истине, и љубав изнад живота.
Младост није период живота. Она представља стање ума. Младост не чине само румени образи, црвене усне и гипка колена, већ и контрола воље, квалитет имагинације, живост емоција; младост је свежина у дубоким изворима живота.

Нико не остари лако. Људи старе тако што напуштају своје идеале.
Млад си колико и твоја вера, стар колико и твоја сумња; млад колико и твоје самопоуздање, стар колико и твој страх; млад си колико и твоја нада, стар колико и твој очај.
У самом средишту твог срца постоји једна бежична станица. У оној мери у којој она прима поруке о лепоти, нади, радости, храбрости, величини и снази, од неког мушкарца или жене и од бесконачног Бога, толико си и ти млад. Када све жице падну и само средиште твог срца прекрију снег песимизма и лед цинизма, онда си заиста остарио и нека се Бог смилује твојој души.

Умни и благородни људи постају дивни старци, с којима је радост долазити у додир. Зато старост, као огледало, прокаже шта је човек био унутра, целог свог века, каже Дучић.
Постојале су на свету младост и старост и пре него што су људи свој живот пребројавали, а вероватно да је такав живот био срећнији. Уосталом, неко је право рекао: да нема бројева, не бисмо знали колико нам је година. Јер младост и старост не значе исто код свих људи; има много њих који нису знали ни за детињство, ни за младост, било због свог темперамента, било због проживљених горчина. Зато људи нису истог доба ни онда кад су истих година. (Благо цара Радована)

О животу, осећањима, младости... у Отиску Душе...
Добро нам дошли!
Јелена Дејковић, Роберт Денић и Душица Мијатовић

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару