Ars, Artifex

Данас је међународни Дан победе над фашизмом, јер је деветог маја 1945. у Берлину, совјетски маршал Жуков, у име Савезника ратификовао споразум о немачкој капитулацији, који је дан раније, у име Трећег рајха, потписао немачки фелдмаршал Вилхелм Кајтел.

Тим поводом, Београдска уметничка радионица БУРА, у сарадњи са Центром за културну деконтаминацију, организује изложбу „Слобода је лепа кад се о њој пева", у простору ЦЗКД, која се отвара данас у 19 сати. Радови у различитим медијима настали су током уметничке колоније „Пронађени у преводу", у августу 2015. у селу Бујачић код Ваљева. Полазна тачка рада уметника биле су последње речи Стјепана Стеве Филиповића, чији је споменик, рад Војина Бакића, постављен у Ваљеву. Филиповићева фотографија са губилишта, са високо подигнутим рукама - што је и мотив Бакићеве скулптуре - налази се у згради Уједињених нација, као истакнути пример држања пред фашизмом. Овај непоновљив историјски тренутак ставило је у уметнички оквир четрнаест аутора из Београда, Ваљева и Атине, преиспитујући појам хероја у данашњем времену. У склопу отварања изложбе, публика ће присуствовати перформансу погубљења Стјепана Филиповића у медију позоришта сенки, у извођењу Дејана Јајчанина и режији Иване Деспотовић. На отпор фашистичком окупатору ће сплетом родољубивих песама подсетити и Камерни мешовити хор "Смиље" КУД "Анђелка Трнавац", део Геронтолошког центра Београд. Директно са овог узбудљивог догађаја јавиће се Дејана Јочовић, док ће Соња Тодоровић Шегрт најавити Молијерове дане, који се под називом "Изван граница", одржавају у Београду, Новом Саду и Нишу. Манифестацију која почиње данас, својим присуством ће увеличати књижевници из Француске.

Кроз емисију води Љубица Крминац.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи