Широм затворених очију - Само срцем се добро види

Будите радознали! Слушајте и ову, овога пута Ускршњу емисију ноћног програма Београда 202 „Само срцем се добро види“!

„По хришћанском веронауку, од највећих 15 црквених празника седам је посвећено Исусу Христу: Божић, Богојављење, Цвети, Спасодан, Тројице, Преображење и јесењи Крстовдан, пет Богородици: Мала Госпојина, Ваведење, Сретење, Благовести и Велика Госпојина, два претечи и Куму Божјем Светом Јовану Крститељу: Ивањдан и Усековање и један апостолима: Петровдан" - пише Миле Недељковић у Календару народних обичаја и веровања".

ВАСКРС је изван и изнад свих великих празника, јер се држи за највећи и стога се назива - ПРАЗНИК НАД ПРАЗНИЦИМА.

По јевађелском учењу Исус Христ је издахнуо разапет на крст на јеврејски Дан спремања, који хришчани светкују као ВЕЛИКИ ПЕТАК. Тога дана је христ и погребен, захваљујући својим тајним ученицима Јосифу и Никодиму, који су измолили дозволу од Пилата да скину његово његово тело са крста.

ВАСКРС, када се слави васкрсење Христово, највећи је хришћански празник јер се у њему слави сама основа хришћанске вере, на којој почива и нада у васкрснуће.

Вакрс је дан радости вечне, дан када је Христос, безгрешни син Божији и Син Човечији, победио смрт: „Ово је дан који створи Господ, радујмо се и веселимо се у њему."

Разговараћемо о Великом петку, Великој суботи и Васкрсу.

Причаћемо о Васкрњим јајима која се на Велики петак фарбају, највише црвеном бојом, која симболизује Исусову крв. Јаја се од недеље једу, поклањају и њима се туца (куца). У неким земљама, обичај је да се уместо фарбаних поклањају јаја и друге фигуре од чоколаде. Преузет из паганских обичаја, у западним културама јаја „доноси" ускршњи зец.[
Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа. Боје које се користе могу бити индустријске, природне (луковина, латице и листови биљака), а украси, ако их уопште има, варирају од течних боја до шљокица, украсних фолија и налепница.

На дан Ускрса православци у Србији се поздрављају речима: „Христос васкрсе!", на шта се одговара са: „Ваистину васкрсе!"

То су поздрави преузети из српскословенског. Распрострањени су и они преузети из рускословенског, а то су поздрав Христос воскресе и отпозрав Ваистину воскресе. Недеља је дан којег је Исус васкрсао. Славе се и други (пасхални понедељак) и трећи дан Ускрса (пасхални уторак). Иначе, цела та седмица назива се Великом, односно Страсном недељом. Православци Ускрс прослављају Светом литургијом, а католици Светом мисом.

ОСТАНИТЕ БУДНИ!

Говорићемо и о Жилбер Бекоу, Колашину и многим занимљивим темама.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)
Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200
Мејл: program202@gmail.com
Избор музике и продукција: Нена Огњеновић Тркуља
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару