Широм затворених очију - ''Само срцем се добро види''

Ноћни програм Београда 202. Аутор, домаћин и водитељ Лука Мијатовић .:

Мој Радио Београд је јуче прославио 91-ви рођендан.
У дану који је за нама у исти дан 1. октобра 1924. године, огласили су се Радио Беч, огласио се и Радио Београд. Биле су то две од пет првих радио станица у свету.
Почетак рада Радио Београда обележава се као Дан Радио-телевизије Србије.

У ноћи која је пред нама разговараћемо о Павлу Паји Вуисићу, Сергеју Александровичу Јесењину, Џенис Џоплин, Едит Пјаф - Едит Ђована Гасион. Ив Монтану - Иву Ливију, Милунки Савић; нареднику српске војске у ослободилачким ратовима 1912-1918, носиоцу 2 Ордена француске Легије части.
Уколико преостане времена причаћемо и о Махатми Гандију - Мохандас Карамчанд, Ле Корбизијеу - Шарл Едуард Жанре, Александру Поповићу, једном од наших највећих савремених драмских писаца, који је истовремене био и наш Бекет и Јонеско, али и Стерија и Нушић друге половине 20-тог века. На прагу шездесетих година он је начинио јонесковски преврат у нашој драматургији. Увео је апсурд у драмску књижевност, али са људима нашег поднебља и једрим језиком периферије, у који је уграђен парадоксални начин мишљења.
У овој ноћи представићу Вам и мога Кума Милана Д. Шпичека. Један у низу повода је његов нови роман „Хеклање уз ветар", ИЗДАВАЧ "ИЗДАВАШТВО РТС", 2015, 248 СТР.
Рецензија:
Кад је суверено владао радио таласима Београда, новинар Милан Д. Шпичек није ни слутио да ће, једнога дана, то узбудљиво време претворити у својеврсну романескну форму и читаоцима понудити „Хеклање уз ветар".
Роман пред нама је оригиналан по драматуршкој форми и по стилу приповедања. То је својеврсни микс стварног и нестварног, а писац заправо исписује хронику Београда којег више нема, јер су бетон, гвожђе и пластика покрили ону посебност и онај непоновљиви градски колорит.
У роману симболичког наслова тешко је разлучити шта је истинити догађај, а шта резултат пишчеве маште. У ствари, можда је у овом случају најтачнија дефиниција да је роман заправо измишљена стварност.
Милан Д. Шпичек је имао на уму да сачини аутобиографску причу, али се ствар отела па је написао врцаву хронику о нама, препуну стварних јунака или је неке догађаје само вешто назначио а нама оставио да их даље тумачимо.
У сваком случају „Хеклање уз ветар" је капоровски интонирана књига, искрена, аутентична, духовита и покаткад врло опора и горка. И роман и аутобиографија и својеврсна балада о Београду.
Младим читаоцима ова приповест ће бити интригантна књига о необичним људима и чудесним догађајима, а онима мало старијим незаобилазни подсетник о пролазности и кошави која, ипак, не брише све трагове. Јер они, ти трагови по калдрми, уз вешто списатељско перо прерасту у целовиту причу која остаје као документ времена.
(Миломир Краговић, новинар и књижевник)
ПРЕПОРУЧУЈЕМ Вам монодраму "Милунка" у извођењу Весне Станковић, глумице Југословенског драмског позоришта (ЈДП). Ово је Веснин ауторски текст, а у режији Петра Станојловића.
Монодрама "Милунка" је лична исповест у првом лицу хероине српских ослободилачких ратова Милунке Савић. Исповест жене ратника о животу и смрти, рату, Србији и њеној историји, из угла жене борца која је добила многа и највиша одликовања (орден за храброст, Карађорђеву звезду са мачевима, медаљу Милош Обилић, једина жена у свету одликована Француским Ратним крстом са палмом, два ордена Легије части...).
Високо цењена од стране француских војних великана Франше Де Переа, Шарл де Гола и вицеадмирала Гепрата, у Србији завршава као чистачица у банци, а ноћу шије војне униформе и подиже десетине и десетине деце из копаоничких села. Сама за себе би рекла да је ово - исповест о животу од прве пушке, до прве метле.

Не знам да ли Вам се догодило да досањате сан који сте снивали.
Уколико јесте, онда веома добро знате шта Вам се догодило.
Сањајте! УЗ БЕОГРАД 202!
„Само срцем се добро види!" (Егзипери)
Слушајте нас на ФМ 104,0 Мегахерца и преко Интернета.

Контакт:
++381 11 3249 202
СМС: 064 0202 200

Мејл: program202@gmail.com

Избор музике: Нена Огњеновић Тркуља.
Аутор, домаћин и водитељ: Лука Мијатовић .:

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару