Читај ми!

Babičko selo kod Leskovca prazni se i pored ulaganja

Grad Leskovac je izdvojio 10 miliona dinara za uređenje nekategorisanih puteva koji povezuju seoske atare. Završeni su radovi u Babičkom - planinskom selu koje ima sve manje stanovnika. Ovih dana selo će dobiti i uličnu rasvetu. Pitanje je da li će ulaganja vratiti mlade.

Vazduh ovde ima miris. Maline, nikad prksanog voća i planinske svežine. Razbacani prostrani malinjaci gotovo obrani, rukama meštana sve sporijih i starijih. Šezdeset četiri mu je, a kaže Rade, među najmlađima je u Babičkom.

 

„Sami smo nabrali, znači od 22 ara smo nabrali 1800 kg - dva čoveka", kaže Rade Petrović iz Babičkog.

Plodna je i pitoma Babička gora, a opet kroz selo prolaze samo stari ljudi. Opustele su kuće, obori i štale. U selu je samo 5 krava, nekada ih je bilo 900. Za pola veka četiri puta manje je i ljudi.

Stojanka Jović žali: „Pobegoše mladi, otvoriše se prodavnice, fabrike, da i izbegoše i porodice izodvedoše".

Babičko je od Leskovca udaljeno 25 kilometara. Do nedavno odavde se dalje nigde nije moglo. Atarskim putevima, probijenim kroz šume spojeno je sada sa dva susedna sela.

„Trebalo je i ranije, ali sad je došlo vreme, da se postavi i to je lepo za selo Babičko", navodi Mile Stevanović iz Babičkog.

„Grad Leskovac je ove godine opredelio određena sredstva da bi baš takve puteve gradio, odnosno prosecao i da bi napravio sve te veze. Od Babičkog pa do Donje Lokošnice u dužini od 3,5 km. Povezuje dva mesta, ali takođe koriste ovaj put kako bi došli do svojih parcela. Od Babičkog do Crkovnice je urađeno profilisanje puta u dužini od 5 km", ističe Novica Nikolić, direktor JP „Urbanizam i izgradnja" iz Leskovca.

I tu se lokalna samouprava ne zaustavlja. Postavljena je i ulična rasveta u dužini od 3 kilometra. Ovih dana Babičko će prvi put zasijati. Samo još da se vrate autobuski polasci, možda sa njim iz grada dođu i mladi.

„Dve godine nemamo autobusa, a 30 godina smo imali autobus, neprekidno i zimi i leti neprekidno, očisti se sneg i automobilom smo išli redovno, pa smo imali tri polaska, a sad su bila 2 i to je dovoljno", navodi Sava Jović, predsednik MZ Babičko.

Puca pogled iz Babičkog na dolinu Južne Morave, diše se ovde punim plućima. Valjda će ulaganja promeniti sliku. Najstariji predsednik mesne zajednice u leskovačkom kraju, na korak od osamdesete, zaslužio je mladog naslednika.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару