Godina iskušenja za župske vinogradare

Za vinogradare i vinare 2020. bila je godina iskušenja. Posebno u reonu Tri Morave. Sredinom maja "tukao" je grad,a posle obilnih kiša i vlage, loza je stradala od plamenjače. Pandemija je poremetila tržište i donela probleme  sa plasmanom  robe. Ipak uz pomoć države, u ovoj, kako proizvođači vole da kažu, "naopakoj" godini, bilans je zadovoljavajući.

Grožđe su sačuvali najiskusniji. Lepi dani krajem leta i blaga jesen pomogli su da zrno dobije na kvalitetu.

,,Pošto se prinos prirodno redukovao, grad ga je dosta redukovao samim tim je ostala mala količina grožđa, pa opet zbog toga to grožđe je veoma kvalitetno i onda doprinosi veoma kvalitetnom vinu.Tako da u nečemu lošem ima i nečega dobrog", kaže Kosta Botunjac, vinar iz Donjeg Zleginja.
Usled pandemije opala je i potražnja vina. Savez vinogradara i vinara i Vlada reagovali su na vreme. Ograničen je uvoz grožđa iz regiona i pooštrena fitosanitarna kontrola.
,,Skoro celokupan rod grožđa iz ove godine je prodat, realizovan u Srbiji i kruna našeg ovogodišnjeg rada je usvajanje strategije. Desetogodišnji razvoj koji planira od podizanja ovih zasada vinove loze znači širenja vinograda, podizanja vinarske proizvodnje i proširenja, uređenja vinskog tržišta" ističe dr Marko Malićanin, predsednik ,,Saveza vinogradara i vinara Srbije.
Zbog dobro poznatih okolnosti, izostala je manifestacija ,,Župska berba" ali su vinari ,enolozi i turizmolozi organizovali ,,Karavan prokupca" koji je polovinom oktobra prošao njegovim zavičajem.
Vinogradarsko turistički kompleksi, u godini Korone postali su idealne destinacije, koje gostima uz vina i pogled na Srpsku Šampanju, nude mir i izolaciju.
,,Bili su svi ushićeni , na neki način šta su to videli u Župi i u Srbiji uopšte.I to je nešto što mene raduje i mislim da će sve više ljudi da dođe da vidi to što Župa može da ponudi", naglašava Milorad Mića Minić, vinar iz Tržca.
Bez velikih pompi,slavlja u čast berbe,vinari Aleksandrovačke Župe uspeli su da se prilagode, održe,a u nekim segmentima i nadograde kvalitet.To bi ukratko bio i osvrt na proteklu godinu, da u decembru nisu izgubili perjanicu viteškoga reda, Dragoslava Gagu Ivanovića, promotera vrhunskog prokupca i gastronomskih specijaliteta ovog kraja. Gaga ulazi u istoriju,a njegov naslednik Ivan neće biti samo čuvar porodične tradicije, već deo talasa mladih vinara koji će umeti da sačuvaju dobro ime Župe na vinskoj karti sveta.

среда, 02. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом