Mašinstvo - tradicija Simića u kuršumlijskom kraju

Mašinski inženjeri, braća Simić iz Mačkovca kod Kuršumlije, već četvrt veka u svojoj firmi proizvode poljoprivredne mašine. Njihovim stopama krenula su i njihovi sinovi koji su, posle završenog fakulteta, odlučili da rade u porodičnoj firmi. Simići na 10 hektara zemlje uzgajaju i više vrsta voća.

Vredni i radni, po obrazovanju mašinski inžinjeri, Simići iz kuršumlijskog Mačkovca, znanje stečeno na fakultetu, već 25 godina primenjuju u proizvodnji priključnih mašina za poljoprivredu.

"Od početka ja i brat, onda su pristigli sinovi, slušamo se i onda nije problem, sve u dogovoru. Ja sam osnovao firmu, onda je i brat pristupio, sad su stigla deca. Nije to neko rukovođenje, sve radimo u dogovoru", kaže Nenad Simić.

" Kako smo krenuli, sve je to išlo nekako svojim dobrim pravcem i tokom, sad su stigli omladinci, evo dvojica su već mašinski inžinjeri, dvojica pri kraju. Za sada opredeljeni su da nastave tu našu priču, delatnost. Mi se trudimo da to koliko možemo pomognemo", dodaje njegov brat Predrag.

Predrag i Nenad ističu da uspehu u poslovima, pored kvalitetnog rada, najviše doprinosi i porodična sloga kojom se ponose. Tako su i vaspitali svoja četiri sina koji su nakon završenih fakulteta ostali u svom rodnom selu i počeli da rade u firmi gde je gotovo kompletna proizvodnja ugovorena godinu dana unapred.

 "Ovde sam rođen i ovde mi je najlepše. Zato sam odlučio da nastavimo porodičnu tradiciju i da napravimo nešto ovde, da ne odemo svi negde sa strane", ističe Igor Simić, mašinski inženjer.

 "Imao sam neke ponude, neko zaposlenje da dobijem, ali nekako sam tu odlučio da probam sa njima taj posao da nastavimo, da pokušamo da se razvijamo, da se proširimo. Nije bilo lako vratiti se ovde, mala je sredina, ali kako prolazi vreme, sve više i više sam zadovoljan, tu sam se pronašao", objašnjava Nemanja Simić,magistar mašinstva.

Simići kažu da im je zadovoljstvo što rade ono što vole i da uz ovaj posao, koji nameravaju da prošire, obrađuju više od 10 hektara zemlje, gde po najvišim standardima uzgajaju šljive, trešnje i višnje.

 

 

понедељак, 31. март 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом