Povrtari na muci - kako do kupca

Zatvaranje pijaca otežalo je plasman proizvođačima ranog povrća u Žitorađskom kraju, koji će morati da se prilagode novim uslovima tržišta i savladaju tehnike prodaje putem interneta. Istraživali smo koliko njih je to učinilo i na koji način sada plasiraju svoju robu.


Nebojša Mihajlović iz Pejkovca godinama je rano povrće, pre svega krastavac i paradajz, prodavao na Niškoj pijaci.

"Imam problem sa prodajom krastavca. Snalazim se kako znam i umem. Imam neke prijatelje koji drže radnje u Vlasotincu, pa sam njih aktivirao da mi pomognu u ovoj situaciji dok ne prorade pijace", kaže Nebojša Mihajlović,proizvođač iz Pejkovca.

Nebojša ističe da su ovde ulaganja višestruko veća, jer se radi o proizvodnji u zatvorenom, ali mu rano povrće, nakon zime, donosi prvi prihod.

"Ulaganja su mnogo velika, plastenici pod grejanjem. Potrošio sam 60 metara drva da grejem plastenike. Dajbože da vratim uloženo za drva, posao i sve ostalo, teško", ističe Nebojša.

"Da li će biti bolje ili neće, ko to zna, videćemo. Dvadeset godina smo davali jednim ljudima, sad ništa, ne rade na pijaci, i nema",  kaže Snežana Mihajlović, proizvođač iz Pejkovca.

Ima i onih koji su se organizovali,te kupci direktno kupuju od njih, ali razmišljaju da robu prodaju i putem elektronske pijace.

"Ja imam svoje mušterije. Prodajem u piljari. Njih četiri, pet, držimo, tako da imamo mi, snašli smo se nekako", ističe Dragan Todorović, proizvođač iz Pejkovca.

"U zadnjih par dana smo preko sto proizvođača prijavili na elektronsku pijacu. To je još jedan vid mogućnosti da poljoprivredni proizvođači probaju da prodaju svoje proizvode, jer, kao što znate, pijace su zatvorene, kretanje je otežano, tako da radimo na tome" kaže Radovan Bjelica, savetodavac Poljoprivredne stručne službe iz Prokuplja.

U Žitorađskom kraju ima više od hiljadu registrovanih robnih proizvođača povrća, koji su dnevno prodavali više desetina tona ranog povrća na pijacama širom Srbije.
недеља, 30. март 2025.
14° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом