Deponije opasne za zdravlje

Požari na deponijama u Srbiji imaju velike posledice na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, upozoravaju stručnjaci. Otrovi sa deponija mogu dospeti u podzemne vode, a štetni efekti se javljaju sa godinama zakašnjenja. Lokalne samouprave obavezne da proveravaju kvalitet vazduha kako bi se znao nivo zagađujućih materija.

Sagorevanjem raznog otpadnog materijala, a naročito plastike, koji se nalaze na smetlištima, mogu nastati kancerogene materije opasne za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, upozoravaju stručnjaci.

"Na deponijama može biti različitih vrsta otpada, medicinskog i komunalnog" dodala je Gorjanović i napomenula da mnogi od produkata sagorevanja mogu izazvati kumulativna dejstva što utiče i na biljke i oranice" objašnjava doktor biohemije Stanislava Gorjanović.

Gorjanovićeva je ukazala da "vrlo lako može da se desi da se na našem stolu, za jelo nađe nešto otrovno baš kao posledica štetnih materija u vazduhu".

Otrovi sa deponija stižu u podzemne vode

Podsećajući da se deponije "otvaraju" na zemljištu koje nije propusno, Gorjanovićeva je dodala da, kada dođe do propuštanja, postoji mogućnost da se otpadne materije speru i u podzemne vode što takođe može biti potencijalna opasnost po zdravlje građana.

Požar na gradskoj deponiji, koja se nalazi na oko dva kilometra od naseljenog dela Stare Pazove, trajao je dva dana zbog toga što teren, koji je zahvaćen vatrom, nije na vreme posut zemljom, što je uobičajeno prilikom gašenja požara na deponijama.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine Milorad Bjelić rekao je da će to imati posledice na životnu sredinu, jer je reč o otvorenom plamenu na otpadu.

Prema njegovim rečima, radnici Javnog preduzeća "Čistoća" prekrili su zemljom tokom gašenja čitavu površinu deponije čime je požar lokalizovan.

Lokalne vlasti moraju da vrše proveru kvaliteta vazduha

Objašnjavajući šta može biti uzrok takvih požara, pomoćnica ministra životne sredine i prostornog planiranja Ljiljana Stanojević , rekla je da se takvi požari vrlo često dešavaju na deponijama koje nisu ograđene, nemaju čuvara ili adekvatne mašine i materijal za gašenje požara.

Stanojevićeva je naglasila da za tu deponiju postoji projekat sanacije, koji nije poštovan i napomenula da bi lokalne samouprave prema zakonu morale da vrše proveru kvaliteta vazduha kako bi se znao nivo zagađujućih materija.

Republički inspektor za zaštitu životne sredine Branislava Pešić rekla je da je, nakon provere terena, odnosno deponije koja je gorela, a čija je površina velika, naloženo da se teren prekrije zemljom, kao i da se komunalno preduzeće koje brine o toj deponiji pridržava projekta sanacije i rekultivacije.

Takođe je ukazala da je zabranjeno ponovno odlaganje otpada na delove posute zemljom i istakla da na nekim deponijama, kao što je u Staroj Pazovi, stanovništvo često sakuplja sekundarne sirovine, što, kako je navela može da prouzrokuje nastanak požara.

Pešićeva je ukazala da su se prošle godine na toj deponiji nekoliko puta dešavali požari i naglasila da u mnogim mestima u Srbiji, gde postoje deponije koje zauzimaju veliku površinu bar jednom godišnje bukne manji požar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 15. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару