петак, 15.04.2022, 11:20 -> 11:41
Извор: РТС
Kokice na trpezi i prskanje mirišljavom vodom - običaji bez kojih Iđošani ne mogu da zamisle Uskrs
Hrišćani koji Uskrs ove godine proslavljaju 17. aprila danas obeležavaju Veliki petak, najtužniji dan, kada je Hristos stradao. U selu Iđošu kod Kikinde čuvaju tradicionalne uskršnje običaje, među kojima je i farbanje jaja na današnji dan.
Veliki petak počinje odlaskom u crkvu na misu, a posle toga se okuplja porodica. Običaju su praktično istovetni kao i kod pravoslavaca.
Domaćice su još od jutros uposlene i farbaju jaja, a prvo jaje mora biti crveno i isto se zove čuvarkuća.
Domaćica Dijana Tatomir iz Iđoša kod Kikinde, farba jaja u lukovini po starom, tradicionalnom načinu. Inače, kako kaže, mlade domaćice farbaju jaja raznim bojama, temperama, a pre se koristio i vosak kojim se prave veoma lepe šare.
"Deca se najviše raduju Uskrsu i oni zajedno s nama farbaju jaja. Prethodni dan skupljaju travu. Onda lepo ujutru ustanu, zajedno s nama stavljaju u vodu te izbirane trave i tako šaramo jaja", objašnjava Dijana.
Na Veliki petak je trpeza posna. Tu ima ribe, voća, meda i obavezne su kokice.
Dijanino devojačko prezime je Kistefening, a svi praznici u kući se proslavljaju dva puta.
"Mi slavimo i mađarski Uskrs i srpski, tako da je kod mene sve duplo, i Božić i sve živo", navodi Dijana.
Inače, kaže da njima Uskrs počinje s četvrtkom. To je Zeleni četvrtak i tada se služi hrana uz obaveznu salatu.
Dodaje da se i Zeleni četvrtak i Veliki petak uglavnom slično proslavljaju kao i pravoslavni praznici.
Podseća i na običaj kada je njena baba subotom u lonac stavljala šunku da se kuva, a posle toga i bela jaja da se obare.
"To su bila jako masna jaja ali i najslađa koja smo ikada jeli. To se jelo samo nedeljom kad dođemo iz crkve posle službe", priseća se Dijana.
Iđošanke zajedno spremaju Uskrs
Domaćice na selu se ispomažu i komšinice su jedna drugoj na usluzi. U Udruženju žena "Iđošanke" pripremaju jaja na tradicionalan način.
"Spremili smo travke, biramo koja je lepša, uvijemo u čarapu, vežemo, tako se kuvaju a kada budu gotova, skuvana, onda se namažu mašću da sjaje. Obično ide prvo crveno kao čuvarkuća, a ova ostala se šaraju i u lukovicu i bojama", priča Biljana Đurđulov iz Udruženja žena "Iđošanke" .
U nedelju na Uskrs, po banatskog tradiciji na trpezi bude svega.
"Prvo supa domaća, pa pečenje, sarma, kolača raznih vrsta i deca se tucaju jajima i to je najsretniji praznik kad smo svi na okupu", ističe Đurđulov.
Povodom uskršnjih praznika mnogi će doputovati i iz inostranstva i drugih gradova, gde je već ko od mladih otišao, samo da bi familija bila na okupu.
Za drugi dan Uskrsa obavezno se mladići i devojke polivaju, odnosno prskaju mirišljavom vodom i parfemima. Tako da, ako prolazite kroz neko selo u Banatu i ako vas poliju lepom mirisnom vodicom, znajte da vas vole.
Коментари