Отворена изложба "Експо Русија-Србија 2017"

У Београду је отворена Четврта међународна привредна изложба "Експо-Русија Србија 2017" и Четврти Београдски пословни форум на коме учествује око 200 представника српских и руских компанија, али и других земаља Југоисточне Европе.

Изложба и пословни форум трају до 17. марта и током та три дана биће организован велики број округлих столова, презентација руских и српских компанија, као и састанци учесника са представницима министарстава и билатерални сусрети привредника.

Циљ Четврте међународне привредне изложбе "Експо-Русија Србија 2017", како је истакнуто, јесте даље интензивирање економских односа између Русије и Србије у контексту Споразума о слободној трговини између две земље, као и унапређење привредне сарадње са другим земљама региона.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је отварајући изложбу рекао да је Владе Србије опредељена за развој свеукупне привредне сарадње са Руском Федерацијом и да је уверење да ће резултат овакве и сличних манифестација бити остваривање конкретних пословних аранжмана.

Навео је да је интерес Србије за даљи развој свеукупних односа са Русијом на темељу стратешког партнерства и опредељености обе стране за њихово продубљивање у свим областима.

"Манифестације овог типа пружају прилику за сусрет и дијалог представника државног и привредног сектора наших двеју земаља и доприносе стварању још повољнијег амбијента за економску сарадњу и инвестиције", рекао је Дачић и додао да досадашња историја богатих и узајамно прожетих односа Србије и Руске Федерације сведочи о обостраном интересу и потреби блиске сарадње у различитим областима.

Према Дачићевим речима, важан моменат у креирању стимулативног пословног оквира је институционална подршка, која је несумњива и са српске и са руске стране, а подразумева све нивое државних и привредних структура.

"Трговинско-економски односи наше две земље се развијају и обогаћују новим садржајима, упркос објективним тешкоћама. Заинтересовани смо за наставак свих позитивних трендова, желећи да са Руском Федерацијом унапредимо енергетску сарадњу, повећамо обим робне размене који је 2016. био 2.086 милијарде евра и проширимо структуру роба које су у њој заступљене, али и да до краја завршимо старе и започнемо нове инфраструктурне пројекте", рекао је Дачић.

Изразио је очекивање да ће се у предстојећем периоду забележити не само раст инвестиционе сарадње, већ и раст извоза из Србије у Русију, да ће бити искоришћени сви потенцијали које српска привреда има, нарочито у области туризма и ауто-индустрије, поред традиционалног извоза грађевинског материјала, намештаја и пољопривредних производа.

"Охрабрујемо руске партнере и домаће привреднике да у већој мери користе погодности које пружа Споразум о слободној трговини између наше две земље. Присуство и резултати руских компанија које послују на српском тржишту у банкарском сектору, енергетици, железничкој инфраструктури и другим областима, дају солидну основу руским инвеститорима за активнији наступ у повољном пословном окружењу", рекао је Дачић.

Додао је да ће ова изложба дати и значајан импулс интензивнијој привредно-економској сарадњи, као и јачању укупне билатералне сарадње између две пријатељске земље.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин рекао је да је важност изложбе која се данас отвара то што је она инструмент реализације дугорочних стратегија социјално-економског развоја две земље.

"Одржавање ове изложбе у Београду сведочи о томе да Србија много ради на побољшању инвестиционе климе као и њене опредељености за ширење пословне сарадње са Русијом", рекао је Чепурин.

Нагласио је да је за руско-српске односе карактеристичан висок ниво политичке сарадње и озбиљан правни оквир, као и да обе стране желе да унапреде стратешко партнерство – од класичне трговине до пројеката у инфраструктурним и високотехнолошким областима, али и заједничко деловање на тржиштима трећих земаља.

"Важно је прелазити од трговине ка индустријској кооперацији и заједничкој производњи. Ова изложба може да постане регионални Руско-балкански бизнис форум, а за то треба да усредсредимо напоре на побољшању практичних резултата, доприносу изради узајамних корисних уговора и повећању токова узајамних улагања", рекао је Чепурин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару