Oдговор Скопља Дачићу

Реагујући на интервју шефа српске дипломатије Ивице Дачића, Министарство спољних послова Македоније указало је на то да политичари треба да буду одговорни и да не руше пријатељство између Скопља и Београда.

"То треба да важи и у условима када је очигледно да се загрева атмосфера за следеће гласање за улазак Косова у Унеско", став је поводом интервјуа српског шефа дипломатије Ивице Дачића, у којем је поручио свим суседима да неће дозволити да "Србија буде понижавана".

У Министарству спољних послова Македоније су порталу mkd.mk незванично рекли да сматрају да су такве изјаве на неки начин упозорење пред нову рунду настојања Косова да уђе у Унеско, што би требало да се догоди на пролеће. На гласању у новембру 2015. године, Македонија, Хрватска и Црна Гора гласале су "за", што је изазвало критику званичног Београда.

Министарство спољних послова Македоније истиче да Македонија и Србија имају блиске и дубоко пријатељске односе, да грађани двеју земаља гаје позитивна међусобна осећања, и да политичарима остаје само да продубљују то историјско пријатељство.

"Уколико то није могуће, тада треба да буду одговорни, да бар не руше пријатељство које постоји између Македоније и Србије", поручили су из македонског Министарства.

У јучерашњем интервјуу агенцији Бета, који су пренели сви македонски медији, Дачић је критиковао понашање суседних земаља, укључујући и Македонију, и указао на то да ће видети како ће се Београд поставити када се буде гласало за неко питање од интереса за њих. Дачић је рекао и да је Србија погрешила када је Македонију признала под уставним називом.

Бивши македонски амбасадор у Бриселу Нано Ружин је интервју Дачића оценио као "мали дипломатски скандал". По његовим речима, то је "неприхватљив гест познатог фронтмена Вучићеве владе, који је познат по сличној реторици према хрватским и косовским политичарима".

Ружин је Телевизији Телма рекао да сматра да је то "нервозан реваншизам", зато што неки српски политичари не могу да забораве одређене поступке Македоније, као што је признавање Косова.

Други бивши македонски дипломата Ристо Никовски има потпуно другачије мишљење о интервјуу Дачића и сматра да у основи Србија има право да Македонији замери признавање Косова, односно њен целокупан став према Косову.

"Мислим да је снажан утисак да смо према Косову све време водили рачуна пре свега о албанским и америчким интересима у 'бившој покрајини и садашњој независној држави', а мање о државним интересима Македоније, а о српскима нисмо уопште водили рачуна", рекао је Никовски за кабловски телевизију Нова.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару