Ковач: Сви захтеви уграђени у преговарачку позицију ЕУ

Технички министар спољних и европских послова Хрватске Миро Ковач рекао је да су сви хрватски захтеви уграђени у преговарачку позицију ЕУ у односу на Србију и отварање поглавља 23.

Миро Ковач је истакао да је Хрватској успело да међу мерила заједничке позиције буде пуна сарадња Србије с Хашким судом, што укључује признавање свих одлука и пресуда Хашког суда.

"Исто тако, потреба избегавања сукоба јурисдикција правосуђа што се тиче процесуирања ратних злочина. То значи да закон који се спроводи у Србији, не може бити важећи за Хрватску", рекао је Ковач на конференцији за новинаре у Загребу поводом приступних преговора ЕУ-Србија.

Рекао је да се у усаглашеном тексту, до кога се дошло после интензивних преговора, од Србије тражи да примењује свој правни оквир који се тиче мањинских права, као и да конструктивно сарађује са суседима по питању несталих особа, што укључује и брзу размену информација.

Ковач је додао да је прелазним мерилима назначено да Србија мора да "осигура права жртава и њихов приступ правди и правосуђу без дискриминације, што по европским и међународним стандардима значи и право на одштету за жртве рата".

"Ми смо у Хрватској били трезвени, рационални, нисмо се расипали вербалним ескападама, нисмо прихватали никакве дуеле иако сваки трећи дан добијемо салву из Србије о НДХ, усташама. Ми на то не одговарамо. Желимо дугорочне добросуседске односе и да Србија напредује према чланству у ЕУ", рекао је Ковач.

Оценио је да Србија сада, када су јасно утврђени критеријуми за поглавље 23, има шансу да напредује и да проблеме из прошлости треба решавати, али да се две земље морају окренути будућности.

Упитан о наводима мандатара за састав Владе Србије Александра Вучића да Србија неће мењати закон о универзалној јурисдикцији, Ковач је рекао да то треба питати Вучића, јер је у критеријума назначено све што Србија треба да уради на путу према ЕУ, између осталог, и да "избегава сукобе правних надлежности у прогону ратних злочина".

"Ту је мислим свима све јасно, не треба посебно да нацртам шта то значи", додао је хрватски министар.

Ковач је рекао да је документ, који ће ускоро бити потписан, плод компромиса 28 држава чланица ЕУ.

Прецизирао је да је реч о прелазним мерилима, а не о мерилима за затварање поглавља 23, јер оно Србија још није отворила.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару