Препоне до Шангајске листе, како универзитети прикупљају поене

Универзитет у Београду и ове године заузео је позицију између 401. и 500. места на престижној Шангајској листи. Универзитет у Новом Саду више није међу 1.000 најбоље рангираних. Међу првих 10 рангираних, осам је америчких и два су британска универзитета. Петар Булат, проректор за наставу на Београдском универзитету, за РТС објашњава који параметри утичу на рангирање.

Универзитет у Београду први пут се на Шангајској листи нашао 2012, а најбоље је рангиран 2017. године, када се налазио између 201. и 300. места.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, професор Петар Булат је рекао да су задовољни пласманом на Шангајској листи јер су се бојали да би можда могли и слабије да прођу.

"Ово је мерило научноистраживачког рада наставника универзитета који су рангирани и с обзиром на то колико се улаже у науку у дугорочном периоду – ово је врло велики успех јер ми смо релативно врло сиромашна земља. Од десет најбоље пласираних, осам универзитета је из Америке, тако да је то велики успех", рекао је Булат.

Ако се погледају и други параметри, колико је универзитета из источне Европе рангирано у првих 500 – види се да су ту два из Русије, Карлов универзитет из Прага, универзитети у Београду и Загребу, указао је професор Булат.

Говорећи о параметрима који утичу на рангирање, истиче да је то публикација у најцењенијим часописима, број лауреата Нобелове награде код актуелно запослених.

"Ми у тој категорији немамо представнике, тако да нас држи доста ниско због тога, то носи доста бодова", каже проректор за наставу.

Резултати научноистраживачког рада односе се на претходну годину, то су публикације запослених на универзитету до 31. децембра 2019. године.

Промена у рангирању 

Говорећи о промени у рангирању, Булат истиче да су то периодичне осцилације и релативно су мале разлике у броју поена између тих места уз појачану конкуренцију.

"Да истакнемо да је пре десетак година свега 40 универзитета из Кине било на листи, а сада их је 80, тако да је то велики престиж. За нашу земљу је то велики успех", каже проф. Булат.

"Ако погледате листу, видећете да су у првих сто представници Швајцарске, најбогатијих европских земаља. Немамо ниједан универзитет из Бугарске, Румуније, испред нас су два универзитета из Грчке, као и италијански универзитети, који су знатно испред", рекао је Булат.

Према његовим речима, ми смо релативно мала земља са релативно ограниченим могућностима за инвестиције у области науке.

Испитни рокови и настава 

Говорећи о испитима, Булат каже да се на већини факултета одвијају испитни рокови и да је БУ велику пажљу посветио заштити здравља студената и наставника, тако да се поштују мере Кризног штаба, али се дешавају и пропусти.

Испити се полажу у малим групама, три студента са наставником су у кабинету и сви носе маске. Обезбеђује се и јавност испита.

Осврћући се на почетак академске године, проф. Булат каже да је рано да предвидимо каква ће бити епидемиолошка ситуација, могуће је да дође до побољшања. Уколико дође до погоршања настава ће ићи онлајн.

Највећи проблем је на Стоматолошком факултету, истиче јер практична настава захтева контакт са пацијентом у практичној настави.

Организовање наставе за бруцоше је проблем. "Коначна одлука ће бити донета почетком септембра. Ради се на припреми, студентски домови су се добро показали у пртходном периоду", закључио је проф. Булат.

петак, 21. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије