Расправе о уставним амандманима, несугласице између предлагача и струковних удружења

Директор Правосудне академије Ненад Вујић поручио на скупу у оквиру јавне расправе о уставним амандманима да ће њима бити омогућено да се на више начина уђе у правосудни систем, што значи да ће институција за обуку у правосуђу уписивати годишње далеко много више лица него што је то данас случај. На другом скупу у Новом Саду помоћник министра правде Чедомир Бацковић је рекао да се тежи да се при избору судија и тужилаца искључи законодавка и извршна власт. Представници струковних удружења напустили скуп.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић каже да би предложена решења уставних амандмана отворила систем и осигурала неспоран избор будућих судија и заменика тужилаца који се први пут бирају.

Указујући да предложена решења предвиђају избор лица која су окончала програм "посебне обуке", а не програм "почетне обуке" који данас постоји, па би почетна обука, у складу са предложеним амандманима, била само један од програма посебне обуке, прецизирао је Вујић говорећи на недавно одржаном скупу у оквиру јавне расправе о уставним амандманима.

"Предложеним решењима амандмана се омогућава увођење више начина уласка у систем и програма посебне обуке, узимајући у обзир године претходног искуства кандидата и где су то искуство кандидати стекли. То уједно значи да ће институција за обуку у правосуђу уписивати годишње на програме посебне обуке далеко много више лица него што је то данас случај у Правосудне академије, а у складу са реалним потребама правосуђа", нагласио је Вујић.

Као и уставни амандмани, тако ће и будући закон којим ће се регулисати положај институције за обуку у правосуђу бити послат на мишљење Венецијанској комисији, указао је Вујић који сматра да је предложено решење потпуно у складу са стандардима и препорукама, али и добром праксом већине земаља чланица ЕУ.

Вујић је напоменуо да ће, као што је то случај сада у Правосудној академији, и све будуће комисије које ће се бавити пријемом кандидата, бити састављене од судија, тужилаца и заменика тужилаца, уз што мање учешће субјективног мишљења.

"Није адекватно решен статус саветника"

Вујић је такође навео да су из радног текста уставних амандмана неправедно изостављени судијски и тужилачки помоћници и саветници који су саставни део правосуђа и чији статус није адекватно решен.

"Да би се положај саветника у правосуђу решио на одговарајући начин – питање њиховог материјалног статуса, напредовања, права и обавеза, предуслов је да саветници буду у надлежности Високог савета судства односно Високог савета тужилаца. Увођење саветника као посебне правосудне професије је и добра пракса у већини земаља чланица ЕУ", рекао је Вујић.

У складу са тим, Вујић сматра да би у предложени текст измена Устава требало унети да у суђењу поред судија и судија поротника учествују и судијски саветници, као и да заменици јавних тужилаца и тужилачки саветници непосредно одговарају јавном тужиоцу.

Заложио се да се појам "саветник" уведе на свим нивоима правосуђа, као и да им се омогући каријерно напредовање.

Директор Правосудне академије је нагласио да се у јавности могу чути неистине о тренутном положају Правосудне академије, како њом управља Министарство правде и Влада Републике Србије, истичући да том институцијом, у складу са Законом, управља Управни одбор од девет чланова.

Округли сто у Новом Саду

У Градској кући у Новом Саду је одржан други округли сто у оквиру јавне расправе о Радном тексту аманмана на Устав Србије у области правосуђа које је предложило Министарство правде.

Помоћник министра правде Чедомир Бацковић је истакао да је суштина Радног текста измене Устава Србије у области правосуђа садржана у тежњи да се при избору судија и тужилаца искључи законодавна и извршна власт, те да су сви уставни амандмани писани у складу са европским станадардом, односно, Венецијанском комисијом.

Народни посланик у Скупштини Србије Александар Мартиновић истакао је да ће Министарство правде у већини народних посланика у парламенту имати поузданог партнера за разговор о предложеним амандманима, које је оценио као добро избалансиране и вођене општим државним интересима и интересима струке, с обзиром да ће се помоћу њих испунити одређене обавезе из Акционог плана за преговарачко поглавље 23 за приступ наше земље Европској унији.

Потпредседница Удружења судијских и тужилачких помоћника Ивана Стојиљковић рекла је да то удружење има примедбе на радни текст које се односе на избор на прву судијску и тужилачку функцију и конституционализацију обуке, јер како сматра, они би могли да омогуће дискриминацију судијских и тужилачких помоћника.

Са друге стране, потпредседник Алумни клуба (дипломаца) Правосудне академије Горан Петковић рекао је да је огромно цивилизацијско достигнуће то што је обука на Правосудној академији уведена као обавезна, наводећи да "владајућа правна струка" противљењем овом решењу не жели модернизацију и жели произвољан избор судија и тужилаца.

Председник Главног одбора Удружења судија прекршајних судова Републике Србије и председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић је истакао да му је драго што су неки предлози тог удружења прихваћени, као што је укидање првог избора судија на три године, али је напоменуо да постоје примедбе на састав, број чланова и начин одлучивања унутар ВСС-а.

Након једноипочасовне расправе, међутим дошло је до несугласица између представика предлагача и струковних удружења, која су потом напустила скуп, док ће о даљем учешћу у наставку јавне расправе одлуку донети накнадно.

Јавну расправу су напустили чланови Националног Конвента о Евроспкој унији за Поглавље 23 , Удружења тужилаца Србије, Друштва судија Србије, Удружења тужилачких и судијских помоћника и Адвокатске коморе Војводине.

Током округлог стола помоћник министра правде Чедомир Бацковић подсетио је да ће јавна расправа трајати до 8. марта, до када ће бити одржана још два округла стола у Нишу и Београду и до када ће Министарство правде примати писмене предлоге, сугестије и коментаре на предложени текст амандмана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
22° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару