Реаговања на пресуду Насеру Орићу

Поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу за злочин над ратним заробљеницима на подручју Сребренице и Братунца, реаговали су српски званичници. Ивица Дачић је рекао да постоје живи сведоци да је Орић лично вршио ратне злочине над Србима и подвукао да одлука суда БиХ не може допринети стабилизацији прилика у региону. Министар одбране Александар Вулин каже да ће ослобађањем "доказаног убице" одговорности бити ослобођени сви који су убијали Србе.

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је да је Србија "милион пута до сада" осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да, с друге стране, није било никаквих осуда злочина против Срба.

"У исто време када је ЕП, на предлог словеначког посланика, усвојио амандман на извештај о Србији у којем се Србија позива да призна геноцид у Сребреници као један од услова за улазак у ЕУ и када новоизабрани члан Председништва БиХ, који још није угрејао столицу на коју је сео, а већ је почео стално да усмерава жаоке према Србији и нашем народу, долази до одлуке суда БиХ у којем ослобађају одговорности Насера Орића", рекао је Дачић новинарима на Кипру.

Додао је да постоје живи сведоци да је Орић лично вршио ратне злочине над Србима и подвукао да одлука суда БиХ не може допринети стабилизацији прилика у региону.

Дачић је истакао и да је Србија милион пута до сада осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да, с друге стране, не само да није било никаквих осуда злочина против Срба, већ није било ниједне речи извињења.

Поручио је да свако треба да преузме одговорност, али да данашња пресуда није преузимање одговорности ни жеља да се дође до утврђивања криваца, већ је жеља да се праве лоше односи са Србијом.

Министар одбране Александар Вулин каже да ће ослобађањем "доказаног убице" Насера Орића одговорности бити ослобођени сви који су убијали Србе.

"Само Срби осећају бол због покланих Срба. За друге наши мртви нису вредни ни правде, ни памћења. Ослобађање Орића је ругање његовим жртвама, вређање њихове успомене и порука Србима да њихови животи и њихове смрти мање вреде од других народа. Пресуда ће продубити јаз међу народима у Босни и Херцеговини и тако ће Орић наставити да прети понављањем зла за које није кажњен. Срамно", рекао је Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи