Пријатељска подршка Шведске Србији на европском путу

Шведска је увек подржавала Србију на европском путу, није нас условљавала, већ се увек понашала као пријатељ, са жељом да помогне, поручио је премијер Александар Вучић захваливши шведском премијеру Стефану Левену на таквом ставу његове земље. Србија на европском путу има пуну подршку Шведске, рекао је Левен и додао да му је синоћни дочек био један од најлепших.

Александар Вучић је, на конференцији за новинаре са шведским премијером Стефаном Левеном, који борави у посети Београду, рекао да две земље имају изузетно добре политичке односе, а да се нада да ће економски, који су сада на скромном нивоу, бити побољшани и да ће више инвестиција из те земље долазити у Србију.

Премијер је рекао да је са колегом из Шведске разговарао о виталним питањима – билатералним политичким и економским односима, али и о европском путу Србије и о регионалним и геополитичким питањима и очувању мира у региону.

"Билатерални политички односи су одлични и верујем да у будућности и стварањем већег поверења можемо да изградимо такве односе да они буду још бољи. Економски, уверени смо, могу бити на вишем нивоу и задовољан сам што је Левен имао разговоре са шведским компанијама у Србији и са министром привреде", рекао је Вучић.

У првих шест месеци забележено је повећање робне размене од 10,5 одсто, рекао је Вучић, наводећи да је трговинска размена мала, на нивоу од око 210 милиона евра, те да очекује да би могла да буде виша, са израженим дефицитом на српској страни.

Вучић је рекао и да је у првих шест месеци забележено повећање извоза и мање повећање увоза, те да верује да ће ти бројеви бити значајно увећани у будућности.

Истакао је да је веома важан долазак шведских инвестиција, за шта је значајна и изградња робне куће "Икеа" код Београда, те додао да верује да ће све већи број добављача из Србије радити за ту компанију.

"Долазак шведских инвестиција је од приоритетног значаја за Србију", рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан што као председник Владе има прилику да угости шведског премијера после много година, навевши да се нада да ће за мандата имати још једну прилику да га угости како би Левен могао да стекне још добрих утисака о Србији.

Премијер је посебно захвалио Шведској на подршци европском путу Србије.

"То је наш стратешки циљ, а Шведска је једна од земаља која је увек подржавала Србију и била један од кључних партнера", рекао је Вучић.

Та помоћ, приметио је, није безусловна јер морамо себе да мењамо, а при томе знамо који су кораци пред нама.

"Од унапређења нашег правног система, демократизације друштва, до економских реформи, ми то добро знамо и оштри смо према себи, понекад оштрији и од ЕУ, а Шведска не врши притисак, већ се увек понаша као пријатељ, гледа како да нам помогне", рекао је Вучић.

Говорећи о очувању стабилности и мира у региону, Вучић је навео да је то основни услов напретка и бољег живота.

"Установили смо да је од кључног значаја очување мира и стабилности и да је то основни услов за напредак економије и бољи живот Србије и земаља у региону", рекао је Вучић.

"Европски пут Србије – прави пут" 

Шведски премијер је изјавио да је уверен да је европски пут, који је Србија изабрала, једини прави пут, и поручио да ће на том путу званични Београд имати пуну подршку његове земље.

"Уверен сам да пут који је Србија изабрала, европски пут, јесте прави пут... Србија има пуну подршку Шведске на путу ка ЕУ и ми ћемо наставити да вас подржавамо, само нам кажите шта вам је потребно и ми ћемо то учинити", рекао је Левен.

Шведски премијер је, након разговора са Александром Вучићем, новинарима рекао да је захвалан српском премијеру на веома добром пријему. Истакао је да је јасно да ће некада морати поново да се врати у Београд, и додао да је одушевљен што му је Вучић лично показао град.

Српском премијеру је захвалио на конструктивним разговорима, како у четири ока, тако и са делегацијама.

"Могу да кажем да препознајем напредак који је Влада Србије остварила у великом изазову да модернизује и реформише земљу и економију. То је дало резултате и они су добри. Као што је премијер рекао јутрос и за фирме и за приватни сектор важно је да се има увид у јавне финансије и да оне буду транспарентне, јер су то добри подстицаји за инвестиције и добру економију", рекао је Левен.

"Ви сте то доказали, испунили сте то и наставите тако да радите", рекао је Левен.

Са премијером Вучићем, додао је, разговарао је и о економским питањима, расту и питању миграција.

"Ми похваљујемо одговорност Србије, то је од апсолутно суштинске важности јер за решење тог питања нема појединачних, већ само заједничких решења", рекао је шведски премијер подсетивши да је реч о највећој избегличкој кризи од Другог светског рата, која мора бити решена у европском и глобалном контексту.

Разговарали су, навео је, и о будућности Европе.

"Сматрамо да је то питање веома важно и желимо више да сарађујемо са Србијом. И на крају мислим да је важно питање заједничка безбедност. То су кључне речи како да створимо заједничку безбедност – глобално и европски", рекао је Левен.

Истакао је да треба да се постарамо да можемо да живимо у свету где владају мир и стабилност.

Вучић: Једина политика – да људи имају бољи живот

Премијер Србије поновио је да Србија поштује територијални интегритет БиХ, али да се залаже за очување Републике Српске у БиХ, те да ће Србија учинити све да се мир у региону очува.

На питање новинара да ли је са шведским премијером Стефаном Левеном разговарао о ситуацији у региону, посебно о најновијим изјавама лидера у БиХ и РС, али и саопштењу СДА о референдуму у Републици Српској, Вучић је рекао да се, наравно, разговарало о тој теми, те да ни овог пута није говорио лоше о другима, јер то није његов политички манир.

"Нећу да плачем над судбином земље и да критикујем друге, ми то не радимо. Говорио сам о одржању и очувању мира и стабилности и рекао сам да ће Србија учинити све што може да се то оствари", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Поручио је да, ако људи имају бољи живот, никоме неће бити до сукоба, те да се нада да ће и други размишљати на тај начин, јер је то једина политика која има смисла.

Вучић је рекао да је практично однос са БиХ био главна тема кад је реч о региону, јер, како је приметио, сви осећају где има највише проблема.

Похвала напорима Србије за постизање мира у региону

Премијер Шведске је похвалио напоре Владе Србије и премијера Александра Вучића на ономе што чине за постизање регионалног мира и стабилности.

Упитан како види ситуацију у региону, Левен је рекао да он не може да каже шта треба учинити за трајну стабилност у региону, већ да то зависи од односа међу земљама региона, пре свега економским.

"Нисам ја тај који треба да каже Србији како да ради, ми можемо да пружимо подршку и ми подржавамо залагање Србије како би се постигла стабилност. То има везе са економијом, вашим суседима, како доприносите широј перспективи, а Србија такође доприноси и у мировним мисијама ЕУ", рекао је Левен.

Ако останете фокусирани на то, а видим да то премијер чини, пронаћи ћете начин, поручио је Левен.

Приметио је и да Шведска тежи стабилности и да зато мисли да је потребна шира перспектива, у смислу стабилности за обичне људе у њиховим обичним животима.

На питање новинара да ли би модел по коме функционишу скандинавске земље као регион могао да се примени и на Западни Балкан, Левен је рекао да је немогуће један модел тек тако пресликати на друге земље, те да свака мора да нађе свој пут, односно миран начин, не само између земаља него и унутар сваке земље посебно.

"Увек ће бити проблема у друштву, али ми смо пронашли начин како да поштујемо једни друге, како да поштујемо синдикате, удружења послодаваца, и свима дајемо неку врсту слободе. Имате тржиште рада и то је нека врста сарадње на коју смо поносни", рекао је Левен.

Додао је да је увек поносан кад неко жели да саслуша шта су они у Шведској урадили, али је поновио да свака земља мора да изабере свој пут.

"Ми смо то урадили и то је нешто у шта верујемо", навео је премијер Шведске.

Осврнувши се на ту тему, премијер Вучић је приметио да Шведска од почетка 19. века не ратује, а да Србију од тада није заобишао ниједан рат, те да су они оставили ратове иза себе и још тада кренули у миран развој и да су зато једна од најуспешнијих и најбогатијих земаља у свету.

"Ми морамо да радимо све што можемо да сачувамо мир", поручио је Вучић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи