Шведски премијер у Београду

Испред Палате "Србија" приређен је свечани дочек за председника шведске владе Стефана Левена, који је разговарао са српским премијером Александром Вучићем. Левен се састао и са председником Томиславом Николићем. Главна тема посете је подршка европском путу Србије као и привредна сарадња две земље.

15.55 - Политичка подршка Шведске Србије је драгоцена, поручио председник Томислав Николић на састанку са Стефаном Левеном и истакао да не постоје препреке за унапређење економских односа двеју земаља.

11.50 - Левен је рекао да препознаје напредак који је Влада Србије остварила да реформише земљу и истакао да је европски пут који је Србија изабрала прави пут. 

11.40 - Вучић је рекао на конференцији за новинаре да је са Левеном разговарао о билатералној сарадњи две земље, о шведској подршци Србији на европском путу, као и о регионалним и геополитичким питањима. 

11.35 - Вучић на Твитеру захвалио Левену на подршци европском путу Србије и навео да се нада јачању економских односа две земље.

11.15 - Почео састанак делегација Србије и Шведске након што су разговори двојице премијера у четири ока завршени око 11 часова.

10.35 - У току билатерални разговори Александра Вучића и Стефана Левена.

10.20 - Шведски премијер стигао испред Палате "Србија" где му је приређен свечани дочек уз почасну гарду.

Стефана Левена је испред Палате "Србија", уз почасну гарду, интонирање химне и црвени тепих, дочекао премијер Србије Александар Вучић.

Уследио је састанак Левена са Вучићем, који је трајао до око 11 часова, након чега су се састале делегације Србије и Шведске. Како је раније најављено, главне теме састанка су биле европске интеграције Србије и, пре свега, економска сарадња две земље.

Са Вучићем у делегацији су још били и министри државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, затим министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, као и министар привреде Горан Кнежевић.

Након тих разговора, двојица премијера одржала су конференцију за новинаре.

После састанка са Левеном, премијер Вучић му се захвалио на подршци европском путу Србије.

"Надам се јачању наших економских односа после ове посете", написао је Вучић на званичном Твитер налогу.

Стефан Левен се у Председништву састао и са председником Србије Томиславом Николићем.

Шведски премијер стигао је синоћ у Србију у оквиру билатералне посете која није део шире регионалне турнеје. По доласку у Београд изјавио је да је дошао у Србију да би похвалио развој који је наша земља учинила и нагласио да је Шведска подржавала и подржава пут Србије ка Европској унији.

Премијер Вучић, који је синоћ дочекао госта из Шведске са којим је прошетао Кнез Михаиловом улицом и Калемегданом, нагласио је да су нама најпотребнији мир и стабилност и захвалио је Левену на посети која је од изузетног значаја, нарочито јер Београд није био успутна станица шведском премијеру.

Шведска, као најмногољуднија међу нордијским земљама и трећа по површини држава у ЕУ, од почетка прошле деценије значајно подржава процес придруживања Унији, и то не декларативно, већ у виду конкретних пројеката - усмереним на унапређење у области демократског управљања, људских права и једнакости, као и заштите животне средине и одрживог развоја.

До 2015. шведска помоћ Србији достигла је, према званичним подацима, девет милиона евра.

Левен (1957) је социјалдемократа, а у подмладак Шведске социјалдемократске партије ступио је са само 13 година. Подигла га је старатељска породица, пошто је остао без родитеља. Као заваривач, значајно се ангажовао у синдикату.

Годину дана након што је постао председник металског синдиката ушао је у Извршни одбор странке, а на њено чело стао је у јануару 2012. године.

На изборима у Шведској, који су уследили две године касније, социјалдемократе су освојиле највише гласова, али не и довољно да сами формирају владу, па је Левен премијер мањинске коалиционе владе у којој је и Зелена партија.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи