Читај ми!

Piroćanci znaju tajnu pravljenja odličnog kačkavalja

Pirot je okupio proizvođače i ljubitelje sira. Ideja festivala je da se podigne kvalitet proizvodnje sireva, ali i da se mali proizvođači i stočari motivišu da povećavaju proizvodnju.

Proizvodnja sira je stari zanat pirotskog kraja koji je svoju manifestaciju dobio, tek, kada je pre nekoliko godina zaštićeno geografsko poreklo pirotskog kačkavalja. To je otvorilo nove poslovne mogućnosti.

„Cela priča je bila da napravimo proizvod koji je tipičan i prepoznatljiv za pirotski kraj, da ovo malo mleka koje postoji u našem reonu, prevedemo u proizvod visokog kvaliteta, koji može da parira svetskim sirevima. Tako, da se nadam da ćemo na taj način da dobijemo i adekvatnu cenu“, kaže proizvođač kačkavalja Saša Petrović.

Dragan Jovanović iz Turističke organizacije Pirot naglašava da je cilj da se podiže kvalitet onoga što se radi na tom području.

„Naravno, obilujemo ukusima i kvalitetnom hranom, ali je kačkavalj upravo taj, koji je zaslužan za neku gastronomsku priču“, dodaje Jovanović.

Direktor Osiječkog sajma Alan Vukašinović navodi da se izlagačima nidi da dođu i da osvoje novo tržište: „Siguran sam da su vaši proizvodi, ja sam ih upravo probao, toliko kvalitetni“.

Kad je đubek najslađi

Za posetioce to je i retka prilika da na licu mesta vide kako se prave đubek i belmuž, ali i da ih probaju.

„Đubek je ostatak od kačkavalja, kad se pogača zatvara. On se u principu jede vruć, kad je vruć onda je najslađi“, objašnjava kačkavaljdžija Boban Jovanović.

Ninoslav Ranđelović iz Svrljiške mlekare kaže da je tajna belmuža u dobrom siru, mladom, punomasnom spremanom na tradicionalni način.

Zbog dobrog sira u Pirot se doputovalo iz svih krajeva Srbije. Posetiocima festivala, između ostalih ukusa, pažnju privlači sir sa mirođijom, dimljeni sir sa paprikom.

Nomadsko grčko pleme Crnovunci, pre dva veka stiglo je na Staru planinu i donelo tajnu pravljenja kačkavalja. Piroćanci su je sačuvali i do danas nisu ništa promenili.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 30. март 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом