Читај ми!

Smrtonosna fugu riba naseljava Jadran?

Jedna od najotrovnijih vrsta riba – fugu, koja luči otrov tetrodotoksin, 1.250 puta jači od cijanida, ulovljena je u tribunjskoj luci, nedaleko od Šibenika. Biolozi i ribari su začuđeni i nemaju objašnjenje kako je fugu završila u Jadranu, kada joj je stanište u dalekim morima Japana i Kine.

Dvoje dece pronašlo je ribu fugu, jednu od najotrovnijih na svetu, u vodama Jadranskog mora. Neverovatno stvorenje ulovljeno je u tribunjskoj luci, nedaleko od Šibenika, piše Jutarnji list.

Fugu, odnosno Lagocephalus sceleratus, luči otrov tetrodotoksin, koji je 1.250 puta jači od cijanida.

Biolozi i ribari su začuđeni i nemaju odgovor na pitanje kako je fugu završila u Jadranu, s obzirom na to da je stanište ove vrste u dalekim morima Japana i Kine.

Inače, fugu riba već vekovima predstavlja izuzetan delikates na japanskoj trpezi, iako se zna da njen organizam sadrži tetrodotoksin. Ta smrtonosna bistra supstanca nema ukus i miris po kojima bi mogla da se prepozna i odstrani, a najviše je ima u jetri, bubrezima, predelu oko reproduktivnih organa i u samoj koži ribe.

Umeće i iskustvo kuvara jedini je garant da večera nekome neće biti poslednja u životu, jer protivotrova nema.

Nesrećna žrtva posle obroka ostaje paralisana, ali potpuno svesna čeka sporu i bolnu smrt, koja će nastupiti zbog gušenja. Stoga uopšte ne čudi da je japanskom caru zabranjeno da proba ovu ribu.

Smanjen broj smrtnih slučajeva 

Jede se u sušiju ili pečena, od nje se kuva ukusna supa, a stavljaju je i u različite salate i predjela. Onih koji su specijalitet sa fugu ribom uspeli da probaju samo jednom ranije je bilo zaista mnogo, ali otkako su uvedena striktna pravila i obuka za njenu pripremu, broj smrtnih slučajeva nakon konzumiranja ove ribe je znatno smanjen.

Fugu danas smeju da pripremaju samo kuvari koji prođu posebnu višegodišnju obuku i steknu licencu, kao dokaz da su savladali sve potrebne veštine u pripremi. Oni ekstremniji ostave sasvim malu količinu otrova, tek toliko da gostu utrnu usne.

Čak ni visoka cena od 100 do 200 dolara po osobi, ne odvraća ekstremne ljubitelje ribe da probaju ovaj specijalitet.

Cena zavisi od restorana i vrste fugu ribe - najskuplja i najotrovnija je tora fugu. Oni koji su je jeli i preživeli to iskustvo, tvrde da je i najukusnija.

Najbolji period za pripremanje fugu ribe je zima, jer se ona tada goji da bi preživela niže temperature.

Ribolovci je otpremaju u restorane živu, gde izložena u akvarijumu čeka da je gost izabere za ručak ili večeru.

Fugu riba može ponekad da se kupi i na pijaci po ceni od oko 200 dolara, ali upravo odatle vreba opasnost. Kada osoba koja ima nedovoljno iskustva odluči da je kupi i sama pripremi, tragedija je skoro neminovna. To se ipak i dalje dešava.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. јануар 2025.
-2° C

Коментари

Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом
Predmeti od onixa
Уникатни украси од оникса
Ruzmarin
Рузмарин – биљни еликсир младости, чува наше памћење и отклања болове