недеља, 17.07.2022, 21:06 -> 13:05
Извор: РТС, Eat This, Not That
Kako ubrzati metabolizam posle pedesete i sačuvati liniju
Kako se približavamo pedesetom rođendanu, trebalo bi da menjamo navike u ishrani jer se i metabolizam usporava.
Starenje je životni proces koji u telu čoveka izaziva niz različitih promena, pa se tako menja i metabolizam. Kako starimo, metabolizam se usporava, a kao posledica se javljaju umor, glavobolja, povećanje telesne težine, gubitak kose....
Iako ne možemo da zaustavimo godine i da promenimo ono što je neizbežno, postoje načini da pomognemo sebi i svoj metabolizam držimo pod kontrolom. U tome nam mogu pomoći navike u ishrani, koje će sagoreti višak masnoća oko stomaka.
Ljuta paprika kao dodatak hrani
„Dodavanje ljute paprike u jela može da pomogne da se ubrza metabolizam", rekla je Lauren Manaker, član odbora medicinskih stručnjaka.
Pokazalo se da kapsaicinoidi (CAP) koji se nalaze i u ljutim papričicama i u ekstraktima paprike mogu da poboljšaju metabolizam.
Prema studiji, kapsaicinoidi koji se nalaze u ljutoj paprici igraju značajnu ulogu u održavanju metaboličkog zdravlja, posebno kada je u pitanju gubitak težine kod gojaznih osoba.
Više đumbira u ishrani
Đumbir poboljšava termogenezu (sagorevanje kalorija). Pokazalo se da konzumiranje đumbira ima antiinflamatorno dejstvo, da snižava krvni pritisak, deluje stimulativno na gastrointestinalni trakt i pomaže u održavanju glukoze u krvi. Antioksidansi koje sadrži đumbir važni su u borbi protiv posledica oksidativnog stresa i usporavaju starenje.
Koren đumbira može pomoći gojaznim osobama da izgube težinu jer je bogat prirodnim biljnim hemikalijama koje funkcionišu kao antioksidansi.
Ovas je odlična žitarica
„Integralne žitarice mogu da pomognu ljudima da održe zdrav metabolizam", istakla je Manakerova.
Ovas koji koristimo u ishrani pomaže da se duže osećamo sito, a sagoreva i masti. Sadrži puno skroba. Varenjem stiže do debelog creva i postaje hrana za "dobre" bakterije koje žive u našim crevima. Sve ovo pomaže našoj mikroflori da bude u ravnoteži. Čovek koji ima u crevima dobar odnos „dobrih" i „loših" bakterija, može apetit da drži pod kontrolom, naročito posle 50. godine.
Crna čokolada
Konzumiranje čokolade bogate flavonoidima, a to je tamna čokolada, može da održi dobar metabolizam.
Prema rezultatima studije objavljene u časopisu Molecules iz 2018. godine, ljudi koji su konzumirali dva grama tamne čokolade koja ima oko 70 odsto kakaoa dnevno tokom šest meseci, imali su bolji metabolizam glukoze u poređenju sa ljudima koji su konzumirali dva grama čokoladnog mleka.
Iako crna čokolada ima svoje prednosti, važno je da ovu slatku poslasticu jedete umereno i da jedete samo čokoladu sa 70 odsto kakaoa ili više. Što manje kakaoa, to više šećera.
Коментари