понедељак, 07.02.2022, 08:57 -> 09:17
Извор: РТС
Recept za zdrav slatkiš: kuglice sa malinama
Predlog o tome kako da napravite zdrave slatkiše, ali da oni budu ukusni i jednostavni za pripremu, u RTS Ordinaciji ponudila je nutricionista Jovana Slavković.
Pre pripreme samog slatkiša, Jovana je objasnila da se zdrav slatkiš od nezdravog razlikuje po tome što su ovi nezdravi prepuni šećera i margarina, ali i drugih dodataka.
„Definitivno bismo zdrav od nezdravog slatkiša mogli da razlikujemo tako što prilikom pripreme zdravog slatkiša koristimo adekvatne zamene za šećer i adekvatne zamene za masti. To bi podrazumevalo i da slatkiš koji sami pripremimo, ili negde kupimo ne sadrži dodate šećere, veštačke zaslađivače, konzervanse, boje, pojačivače ukusa. To bi bio prvi savet kako bismo mogli da razlikujemo zdrav od nezdravog slatkiša", kaže nutricionistkinja.
Iako deluje da je teško da se napravi slatkiš bez dodatog šećera, bez belog brašna, bez pojačivača, bez nekih masti, Jovana ima predlog kako da se sve to postigne.
Sa gledaocima RTS Ordinacije podelila je jedan od svojih recepata za zdrav slatkiš - kuglice sa malinama.
Jovana Slavković je napomenula da je u redu da sir bude punomasan, jer on treba da sadrži protein, ali da umesto maskarponea u ovom receptu može da se koristi i neki drugi sitan sir koji je obezmašćen i koji sadrži još veći procenat proteina.
„Takođe možemo koristiti i druge fermentisane mlečne proizvode, pa bi tako osoba koja ima preteranu telesnu masu mogla da koristi druge izvore mlečnih proizvoda sa manjim procentom masti", posavetovala je nutricionistkinja, a voditeljka je osim pakovanog sira još predložila urdu ili sir koji se prodaje na pijaci.
Jovana se saglasila sa tom idejom jer ti sirevi sadrže manji procenat masti, zbog čega se i preporučuju osobama sa prekomernom telesnom masom.
„Konkretno kod ovog (maskarponea), pošto sadrži veći procenat masti mogli bi da ga koriste sportisti ili deca u razvoju ili osoba koja nema probleme sa prekomernom telesnom težinom ili holesterolom", rekla je gošća RTS Ordinacije, dodavši da će taj masniji sir ipak dodati na punoći ukusa samim kuglicama i poslastici.
Kokosovo brašno, široko dostupan proizvod, zapravo predstavlja izvor vlakana, a nutricionista je objasnila i njegov značaj u ovom konkretnom receptu.
„Ovde je zbog proteina i vlakana jer zapravo kad unesemo slatkiš koji u sebi ima i vlakna on će sprečiti da se glukoza prekomerno oslobodi u naš krvotok", rekla je.
Reč je o tome da kokosovo brašno sprečava nagli skok šećera i prekomerno lučenje insulina i time će dodatno sprečiti da imamo nagle napade gladi u toku dana, kad pojedemo ovakav slatkiš.
Biljna mleka pravljena kod kuće
Kod stavke o kokosovom mleku ustanovili smo da ga nije uvek lako pronaći i da prilikom njegove kupovine treba obratiti pažnju da i ta mleka ne sadrže pojačivače ukusa i dodate šećere, pa je nutricionistkinja preporučila kao najadekvatniju opciju da se biljna mleka prave samostalno kod kuće.
„Tako bilo koje biljno mleko može da uđe u sastav ove recepture. Može to da bude i bademovo mleko, ovseno mleko, susamovo takođe. Vrlo se jednostavno prave u kućnim uslovima i pristupačni su svima za pravljenje", preporučuje nutricionistkinja u Ordinaciji.
Iako količina od samo jedne kašike meda deluje malo, nutricionnista kaže da je to dovoljno jer i sam kokos ima šećer u sebi, a podseća da se u kuglice dodaje i voće koje takođe sadrži šećer.
„Ovo može da bude opciono, tako da neko ko tek prelazi na zdrave slatkiše može da poveća količinu meda u početku, dok se malo ne adaptira na ukus zdravih slatkiša", kaže Jovana Slavković, ipak uz savet da je bolje da se ne povećava ta količina, jer je mnogo bolje odvikavanje od te potrebe da se svakodnevno jede mnogo slatko.
Kada se doda aroma vanile i izmešaju svi sastojci, onda se prave kuglice u koje se doda zamrznuta malina, odnosno malina se stavi u sredinu, a oko nje obmota masa od sira i kokosa. Umesto maline, moguće je da to bude i neko drugo voće kao što je borovnica ili višnja.
„Mi smo odabrali malinu pošto je to voće koje sadrži mali procenat šećera, a ovde u obzir dolazi svo bobičasto voće koje ima nizak sadržaj šećera, pa tako možemo da stavimo višnje, kupine, ribizle", dodatna je ideja stručnjaka.
Iako su ovo zdravi slatkiši, to ne znači da se mogu jesti u neograničenim količinama. Zato je Jovana dala preporuku o dovoljnoj količini: „Ova kuglica ima dvadesetak grama i ona po ovoj recepturi sadrži nekih 50 do 60 kalorija, što znači da bi moglo da se pojede jedna do dve kuglice, ukoliko imamo potpuno izbalansiranu i zdravu ishranu i ne unosimo dodate šećere kroz druge namirnice".
Iako ovo ponovo zvuči malo, Jovana podseća na gradivo koje smo naučili u prethodnim emisijama RTS Ordinacije: „To je zato što kroz svakodnevnu ishranu nismo ni svesni kroz koje sve namnirnice unosimo šećere, pa tako da bismo izbegli prekomeran unos šećera bolje ograničiti se na jednu - dve ili baš ako pazimo na ishranu možemo da povećmo i na četiri", rekla je nutricionistkinja u RTS Ordinaciji.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 3
Пошаљи коментар