Čitaj mi!

Ako ne želite da se trujete arsenom obavezno kuvajte pirinač i bacite prvu vodu

Pirinač je jedna od najkonzumiranijih namirnica na svetu. Osim svoje hranljivosti, pirinač poseduje veoma visok nivo arsena u odnosu na druge namirnice apsorbujući oko 10 puta više toksičnog neorganskog arsena od drugih useva.

Ova osobina pirinča potiče najviše do načina na koji se uzgaja - u potopljenim poljima koja mu omogućavaju lakšu apsorbciju tog kancerogenog jedinjenja iz zemljišta.

40227674

Ljudima je toksičnost arsena poznata još od davnina, ali je opasnost njegovog unosa kroz pirinač tek odnedavno dospela u žižu interesovanja.

Jedna studija prošle godine testirala je 55 različitih tipova pirinča koji se prodaju u Velikoj Britaniji i utvrdila da više od polovine ima više nivoe arsena od onih koje su dozvoljene za bebe i decu do pet godina uzrasta.

Drugo istraživanje utvrdilo je povezanost između unosa pirinča i smrtnosti usled kardiovaskularnih bolesti.

„Postoji velika zabrinutost zbog unošenja arsena kroz pirinač“, kaže stručnjak za zemljište Manoj Menon sa Univerziteta u Šefildu.

Kako odstraniti arsen, a zadržati hranljive sastojke

Srećom, proteklih nekoliko godina došlo se do nekoliko načina kako smanjiti nivo neorganskog arsena u pirinču, bilo ispiranjem ili kuvanjem.

Međutim, mnogi od ovih metoda mogu da naškode i osim arsena izbace i korisne materije iz pirinča.

40227678

U novoj studiji, Menon i njegov tim istražili su različite metode da vide koji je najbolji način u smanjivanju arsena, a da se istovremeno sačuvaju hranljive materije.

Najbolji način je da u šerpu ili posudu u kojoj spremate pirinač stavite 4 puta veću količinu vode. Kada voda proključa, stavite pirinač i kuvajte ga pet minuta.

Onda prospite vodu (u kojoj se nalazi veliki deo arsena), ulijte novu u promeru 2:1 i ostavite da se sprema na slaboj ili umerenoj vatri dok se voda ne apsorbuje.

Na taj način u vodi koju ste prosuli izvuče se oko 54 odsto arsena iz braon pirinča i čak 73 odsto iz belog.

Broj komentara 4

Pošalji komentar
(sreda, 04.nov.2020 18:16)
anonymous

Čudna mi čuda

Svašta, kakve su pa ovo naučne novosti!? Moja baka bi uvek prvo prokuvala pirinič do ključanja, pa ga procedila a potom u drugoj vodi od njega spremala šta god već, da li rižoto ili pilav.

(sreda, 04.nov.2020 17:58)
anonymous

Re: @ Profesionalni kuvar

To je samo jedna od velikog broja "informacija" koje predstavljaju elemntarno znanje kod pripremanja hrane.
Kada se glazirani pirinač potopi u vodi, skrob je taj koji se prvi rastvara. Procenat izdvajanja skroba iz pirinča zavisi od toplote vode, njene "mekoće" (ili "tvrdoće" - sve jedno) i dužine trajanja potapanja. Ne treba mnogo, pa da ceo skrob bude izdvojen iz pirinča. Istovremeno, zajedno sa skrobom, pirinač napustaju SVI vitamni B-kompleksa (B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9), veći deo minerala kao i drugi važni sastojci.
Bacajući tu vodu, bacamo sve što smo nabrojali, pa i preko toga.
Zato postoje dve osnovne tehnike stručnog kuvanja pirinča.
Italijanska - koja podrazumeva da se voda u kojoj je pirinač potapan SAČUVA i kasnije, umesto obične vode, dodaje tom istom pirinču prilikom daljnje obrade;
Azijska - koja podrazumeva kuvanje na pari (u specijalnim sudovima) i bez potapanja.
E sad, ako neki pirinač zaista sadrži opasne količine štetnih supstanci, onda je bolje jesti neku drugu hranu, nego oprani pirinač.
Srdačan pozdrav.

(sreda, 04.nov.2020 16:20)
anonymous

@ Profesionalni kuvar

Izvini, ali odakle informacija da kuvanje odstranjuje skrob?

(sreda, 04.nov.2020 15:06)
Profesionalni kuvar

Ima još bolja varijanta

Nakon što je pirinač prokuvan u prvoj vodi, baciti vodu - zajedno sa pirinčem.
Uopšte se ne šalim, jer nakon takvog tretmana i vode koju bacamo - u pirinču ostaje jedva 5% od svega onoga radi čega ga konzumiramo. To se odnosi kako na vitamine i minerale, tako i na skrob.
Oni koji su vršili pomenuto ispitivanje, trebali su da svoja saznanja uporede sa otrovnim komponentama u krompiru (bez obzira što ga ljuštimo), jer on na potpuno identičan način upija arsen i ostale otrove iz tla, kao što je to slučaj sa šargarepom, cveklom i svim ostalim korenjem i sve jednako kao i "zloglasni" pirinač.
Pre dvadesetak godina, bilo je objavljeno jedno veoma opsežno istraživanje koje je pokazalo da je populacija nativnih indijanaca na Američkom kontinentu bila u procesu sistematskog izumiranja između ostalog i zbog prevelike upotrebe krompira, čiji su fosilizirani ostaci pokazivali povećane količine arsena.

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
nedelja, 06. april 2025.
8° C

Komentari

Da, ali...
Kako preživeti prva tri dana katastrofe u Srbiji, i za šta nas priprema EU
Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom