среда, 15.07.2020, 05:50 -> 06:00
Извор: РТС
Аутор: Симо Будимир
Reuma blatom odnesena u banji Rusanda
Dvorac Dunđerski, Kaštel Ečka, brojni mostovi, jedan čak na suvom, rezervat prirode Carska Bara i to nije sve što možete da vidite u srednjem Banatu. Banja Rusanda u selu Melence, na primer, mogla bi biti mesto vašeg odmora ovog leta.
Za lekovito dejstvo blata i vode iz jezera Rusanda znalo se širom Evrope i pre više od stotinu pedeset godina.
„Legenda koju najviše volimo da pričamo je o devojci po imenu Rosanda koja je bolovala od reume zglobnog sistema na rukama, prilikom jednog kupanja izgubila je verenički prsten, prilikom traženja prstena osetila je znatno poboljšanje“, navodi Vladimir Eremić iz banje Rusanda.
Tako kaže legenda, a medicinska ispitivanja su dokazala lekovitost blata.
„Tajna lekovitosti ovoga blata jeste u fizičkim i hemijskim karakteristikama, kada govorimo o fizičkim karakteristikama to podrazumeva veoma sitne čestice peloida i toplotnu provodljivost koja je smanjena, a kapacitet veoma povećan tako da to omogućava pelegoterapiju“, kaže Nemanja Kohajm, glavni fizioterapeut u banji Rusanda.
Ipak i od stručne procene, domaćinima je važniji utisak gostiju.
„Dolazim iz Surčina kod Beograda, prvi put sam ovde na rehabilitaciji na oporavku i prvi utisci su izvanredni, počev od medicinskog osoblja, pomoćnih radnika, a da ne govorim o prirodi, to je pravi raj na zemlji“, kaže Ranko iz Surčina.
Pred rehabilitacije, u banji je sve više programa i za druge goste, pa i turiste koji vole aktivan odmor.
„Naši kapaciteti su ukupno trista postelja, nama dolaze gosti ne samo iz Vojvodine i Srbije nego iz celog regiona, trenutno je popunjenost osamdeset odsto, zbog epidemije koronavirusa. Inače naši kapaciteti su bili rasprodati već početkom godine“, ističe Zorica Ćulibrk, direktorka banje Rusanda.
Banat je od pamtiveka poznat po gastronomskim specijalitetima, a banja Rusanda se posebno izdvaja.
„Mi našim gostima nudimo specijalitete, jela po porudžbini, gotova jela – bečka šnicla, pomfrit. Imamo đuveč od svežeg povrća sa grilovanim belim mesom i od kuvanih jela, pasulj, kupus sa junećim mesom“, navodi glavni kuvar Radomir Markov.
U okviru banjskog kompleksa na trideset hektara širi se prelepi park, a u šetnji njegovim stazama pratiće vas cvrkut 200 vrsta ptica.
Коментари