Читај ми!

Jeste mikro, ali je koncentracija vitamina i minerala u mikrobilju veća nego u odrasloj biljci

Mikrobilje se krajem osamdesetih godina u Kaliforniji proizvodilo samo za odabrane kupce. Danas je dostupno svima. Holandija i Italija ga posebno cene. U Srbiji je ova „mikro poljoprivreda“ mlada grana sa svega desetak proizvođača, a među njima je i Jana Mitrović iz Beograda.

Kada je kao ekonomistkinja u kancelariji velike korporacije postala mama, Jana je znala da sat od tada drugačije kuca. Vreme posvećeno poslu i ono što ostane za porodicu se nije slagalo. Zato je ona danas već trostruka mama, mlada preduzetnica i urbana farmerka. Pionir u proizvodnji mikrobilja u Srbiji.

„Meni se puno ljudi smejalo kad sam pričala da je moja baba naklijavala klice. I ona je isto tako pazila da ishrana bude uravnotežena. Jela je kao da je poznavala makrobiotiku. Tako se ona hranila, tako je i nas hranila“, objašnjava Jana Mitrović.

Istraživanja pokazuju da je koncentracija vitamina i minerala u mikrobilju od četiri do 40 puta veća nego u odrasloj biljci. Zato ga zovu hranom budućnosti. Do kupca stiže sveže i do nedelju dana je upotrebljivo. Izgledom i po vremenu sazrevanja nalazi se tačno između klica i bejbi povrća. Janina urbana farma uzgaja više od 15 vrsta.

„Mi ne koristimo GMO seme, ni tretirano seme. To ne dolazi u obzir. Niti klice, niti mikrobiljka ne smeju da se proizvode iz bilo čega što je tretirano. U principu se sve svodi na zemlju, vodu i osvetljenje ili sunce, ako imate sreće“, naglašava Mitrovićeva.

Kaže da mala deca više vole neke neutralnije ukuse mikrobilja, pre svega suncikret i brokoli, koji nemaju izrazit ukus i nisu ljuti.

„Mi stariji malo više naginjemo ka rotkvicama, slačicama, malo pikantnijim ukusima. Grašak je popularan u horeka sektoru zato što je jako lep kao ukras na tanjiru. Pored toga što je lep ukras, on je i pun proteina, tako da se preporučuje ljudima koji se aktivno bave sportom i onima koji paze da unose više proteina nego ugljenih hidrata“, dodaje Jana.

Kao mama je uspela, pošto deca jedu brokoli, šali se Jana. Priznanje odaje i ekonomisti koji je sa malim biznisom osvojio parče velikog tržišta.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. април 2025.
12° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом