Читај ми!

Ženke hobotnice gađaju mužjake kada se naljute

Australijski istraživači otkrili su da hobotnice, koje se smatraju izuzetno inteligentnim stvorenjima koja često reaguju na svet oko sebe promenom boje i oblika, mogu da bacaju predmete jedna na drugu kada su uznemirene. To gotovo uvek čine ženke prema mužjacima. 

Ovi legendarni stanovnici mora i okeana najinteligentniji su među beskičmenjacima. 

Naučnici sa Univerziteta u Sidneju i ranije su, proučavajući ih, uočili da hobotnice, kada se osećaju ugroženima, mogu da reaguju bacanjem mulja ili mlazova vode što im omogućava da se udalje ili uklone neki predmet od sebe.

Biolog Piter Godfri Smit nedavno je otkrio i mnogo nasilnije oblike ponašanja hobotnica, i to ženki, koje su bacale školjke ili mulj direktno na druge hobotnice. 

Njegov tim je posmatrao kako hobotnice bacaju ne samo pesak sa dna ili druge objekte u daljinu, i to za nekoliko dužina tela, već i kako ženke hobotnice „gađaju" predmetima mužjake kada se uznemire.

Ukoliko primeti da je dosadan mužjak ušao u njeno područje, ženka hobotnice prikupiće „projektile" poput školjki, mulja ili kamenčića sa morskog dna, koristeći svoje pipke da ih drži na gomili pre nego što ih mlazom vode ne izbaci prema onom ko je ugrožava. 

Iako su istraživači već bili svedoci da ovi mekušci koriste takvu tehniku u pravljenju svojih skloništa, ovo je prvi put da je to dokumentovano kao deo ciljanog napada na drugu hobotnicu.

Kada hobotnice izbacuju mulj tokom izgradnje skloništa, obično koriste dva prednja pipka. Ali tim je primetio da su hobotnice, kada su gađale drugog pripadnika svoje vrste, koristile lateralne i zadnje pipke i ta izbacivanja su bila znatno snažnija.

Zanimljivo je otkriće da su ženke najčešće koristile ovu specifičnu tehniku ciljanja s mužjacima koji su pokušavali da se s njima pare protivno njihovoj volji.

Jedna ženka je, na primer, na neverovatan način bacala školjku poput frizbija, koristeći svoje pipke. 

Možda najintrigantnije od svega jeste da muške hobotnice nikada nisu uzvratile nijedan napad, iako su povremeno podizale pipke na odbrambeni način.

Gađanje predmetima je prilično retko među pripadnicima životinjskog sveta. Osim homo sapijensa, poznato je da takvu naviku imaju šimpanze i slonovi.

среда, 18. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи