Читај ми!

Шпанци пријавили вечерње летње ћаскање за Унескову листу културне баштине

Шпанско село тражи од Унеска статус нематеријалног културног наслеђа за разговоре на отвореном који су карактеристични за ово место.

Први човек Алгара, села са 1.400 становника, каже да је традиција „у супротности са друштвеним медијима“ и добра за ментално здравље.

Реч је о летњем вечерњем ритуалу у већем делу Шпаније, а подразумева изношење столице пред кућу када врућина почне да попушта ради разговора на отвореном.

Ово предузимљиво село на југу Шпаније тражи да Уједињене нације признају описану традицију као културно благо.

Циљ је заштитити вишевековни обичај од друштвених мрежа и телевизије, рекао је Хозе Карлос Санчез, председник општине Алгар, истичући да је у питању разговор „лицем у лице“.

Санчез је недавно послао пријаву да се поменути обичај дода на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа, надајући се да ће успети да заузме место у каталогу који обухвата разне активности, од напуљске припреме пице, преко коришћења сауне у Финској, па све до такмичења у кошењу траве у Босни и Херцеговини.  

То је нов начин посматрања импровизованог окупљања које пружа осећај предаха од врућине.

„Желимо да се вратимо на то да сви буду испред својих врата уместо да су на Фејсбуку или да гледају телевизију у својим домовима“, објаснио је Санчез који и сам редовно проводи летње вечери на прагу куће 82-годишње мајке.

На овај начин штеди се и енергија јер се искључују клима уређаји на неколико сати, а негује се и осећај заједништва јер комшије мало и трачаре, а највише коментаришу најновије вести.

Ови пријатни ноћни разговори нуде и неку врсту психолошког ослобађања и спречавају усамљеност у време када се забринутост за ментално здравље појачава, тврди Санчез.

„Становници излазе на улицу и уместо осећаја самоће, добијају неку врсту терапије. Људи деле своје приче или проблеме кроз које пролазе, а комшије покушавају да помогну“, поручио је 38-годишњи председник општине.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи