Због посета љубавнице главни британски епидемиолог кршио сопствене прописе о изолацији

Нил Фергусон, научник по чијем савету је премијер Борис Џонсон увео карантин у Британију поднео је оставку на месту владиног саветника јер је лист „Телеграф“ потврдио да је кршио правила изолације и виђао се са својом удатом љубавницом.

Епидемиолог Нил Фергусон је предводио тим научника на Краљевском колеџу у Лондону који је спровео истраживање и компјутерским моделом утврдио да ће без увођења ванредних мера од коронавируса страдати више од пола милиона Британаца.

Често се појављивао у медијима и хвалио карантин и „веома ригорозне“ мере дистанцирања које се уводе. Откриће о „противзаконитим“ састанцима веома ће разљутити милионе парова који су се у карантину нашли раздвојени, а којима је влада забранила виђање за време карантина, који улази у седму недељу, пише британски Телеграф

Тридесетосмогодишња Антонија Статс је најмање два пута прешла Лондон из свог дома у јужном делу метрополе да би се видела са владиним научником, који је добио надимак „Професор Карантин“.

„Прихватам чињеницу да сам направио грешку и погрешно поступио. Због тога сам решио да се удаљим са позиције у владиној Научној саветодавној групи за ванредне ситуације. Понашао сам се као да сам имун... Дубоко жалим што су моји поступци подрили моју поруку о важности строгих мера физичког дистанцирања, које постоје да нас све заштите у овој поражавајућој епидемији“, наводи педесетједногодишњи научник у својој изјави за Телеграф.

Прва посета госпође Статс била је у понедељак, 30. марта, и поклопила се са професоровим јавним упозорењем да ће ванредне мере морати да трају до јуна. Друга њена посета десила се 8. априла, упркос томе што је споменула пријатељима да сумња да њен муж има симптоме коронавируса.

Госпођа Статс и њен муж живе заједно са двоје деце у кући од 1.9 милиона фунти и имају отворен брак. Спомињала је своју везу са професором Фергусоном, али не сматра њихове поступке лицемерним јер она сматра да су њихова домаћинства једно.

Ипак, недељу дана пре њиховог првог састајања су државни секретар за здравство Мет Хенкок и заменица министра здравства докторка Џени Хариз у обраћању јавности нагласили да парови који живе одвојено не смеју да се виђају за време карантина. Саветодавно тело чији је члан био професор Фергусон је задужено да надгледа и саветује министарство здравља.

Полиција је у Енглеској и Велсу до сад издала 9.000 казни, док је шкотска министарка здравља, докторка Кетрин Калдервуд, била приморана да поднесе оставку након што је откривено да је два пута одлазила у своју другу кућу за време карантина.

„Научници као што је он су нам забранили такво понашање. У његовом случају, изгледа да ми треба да радимо како нам је речено, а он како жели. Ризикује да смањи легитимност читавој владиној поруци о карантину“, сматра Сер Ијан Данкан Смит.

Госпођа Статс је одбила да коментарише.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару