Читај ми!

Спавајте довољно бићете здравији

Људски организам може да издржи око три недеље без хране, три дана без воде и око три минута без ваздуха. Између воде и хране постоји нешто што је итекако важно за наш организам – сан.

У просеку трећину живота проведемо у спавању. Колико нам је сна током ноћи потребно, а колико је довољно. Како сан утиче на физичко и ментално здравље.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а доцент др Драган Хрнчић физиолог са Медицинског факултета у Београду и проф. др Ранко Раичевић председник Друштва неуролога Србије истакли су да је сан предуслов доброг здравља.

„Спавање је један од виталних процеса у организму и ако су нарушени и квалитет и квантитет спавања наш организам као целина трпи, трпе и сви органи. Недостатак спавања носи фактор ризика од бројних обољења. Једна непреспавана ноћ умањује степен концентрације током дана. Нарушавање квалитета спавања доводи до поремећаја метаболичког синдрома, повећање синдрома да добијете шећерну болест, срчане болести. И што је јако значајно у данашње време пандемије, смањује се и ниво имунитета и на тај начин слабе функције организма", истакао је доцент др Драган Хрнчић.

„Изостанак сна у оном физиолошком минимуму носи многобројне послдице које се рефлектују на целокупни организам, али највише трпи мозак који је свих 24 сата ангажован на одређеном нивоу, треба му најмање шест до осам сати у континуитету да би дошло до регенерације потрошених снага. Последица дефрилације сна је епилептични напад, мозак не може да се регенерише", рекао је др Ранко Раичевић редседник Друштва неуролога Србије.

Шта се дешава са нашим телом када спавамо дуже?

„Претерано спавање није добро и предуго спавање представља фактор ризика. Потребно је поштовати препоруке које су за одраслу популацију седам до девет сати, а код деце и млађих особа количина сна која је довољна за нормално функционисање је до 14 сати. Исто тако и посао којим се бавите одређује количину сна која вам је потребна. Индикатор квалитетног сна је ваше функционисање током дана", истакао је доцент др Драган Хрнчић.

„Испрекидан сан је лош сан који не даје могућности да повратимо своје физиолошке ресурсе, чврст сан пролази кроз све физиолошке фазе спавања. Ако мењамо дан за ноћ када је сан у питању мозак има акутни стрес који доноси различита обољења", рекао је др Ранко Раичевић.

За спавање је неопходно обезбедити квалитетне услове, од просторије до кревета и јастука. Важно је да просторија буде замрачена и хормон спавања мелатонин лучи се у мраку, а плава светлост мобилних телефона нарушава његово лучење.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару