петак, 20.05.2016, 19:09 -> 20:18
Извор: РТС, Бизнис инсајдер
Шта све доручкују људи широм света
Као најважнији оброк дана, доручак највише доприноси здрављу. Обичаји који се тичу доручка разликују се широм света, а који су најбољи и најукуснији тешко је рећи, јер се укуси и културе итекако разликују.
У земљама као што су Шпанија, Француска и Италија доручак се састоји од тоста или неког пецива уз шољу јаке кафе, док је, рецимо, у Кини реч о процесу попут вечере, где је трпеза увек пуна.
Кина – Традиционални доручак разликује су у деловима те земље, али комбинација печених штапића од теста и топло сојино млеко најчешћи је јутарњи оброк код милиона Кинеза. Популарне су и топле супе и мале порције кинеских јела.
Аустралија – Аустралијанци обожавају веџемајт – смеђу пасту од мешавине зачина и поврћа. Уз то уносе у себе и много воћа.
Бразил – Јака кафа и млеко уз тањир пун хлеба, сира и шунке. Јутарње јело је и супа направљена од црног пасуља и различитог меса.
Колумбија – Палачинке од кукуруза с путером или јајима, месом и шунком омиљено је јело Колумбијаца.
Куба – Тост с путером уз кафу с млеком ће се највероватније наћи сваког јутра на столу држављанина Кубе.
Енглеска – Доручак у тој краљевској земљи укључује јаја, кобасице, сланину, пасуљ, печурке и кувани парадајз. Наравно, уз то иде тост хлеб.
Француска – Традиционални доручак састоји се од кафе, француског хлеба или кроасана. Попут Кубанаца, хлеб или пециво умачу у кафу.
Немачка – Свеж хлеб, хладно месо, локални сиреви, путер и џем уз кафу или чај уобичајене су ствари које Немци преферирају ујутру.
Индија – Разликује се од регије до регије, али већином сервирају тањире с малим посудама у којима се налазе разна јела. Традиционални танки хлеб попут палачинке и пиринач су обавезни.
Италија – Многи Италијани почињу јутро капућином и кроасаном са џемом или чоколадом.
Мексико – Популарни оброци су чилакилес и уевос ранчерос, али реч је о доста јаким јелима. Опција за лаганији доручак је пециво уз кафу.
Јапан – Супа мисо, кувани пиринач, поврће и протеини попут рибе или јапанског омлета садржај су традиционалног доручка те источњачке земље.
Русија – Мале палачинке направљене од кефира и брашна пуњене сиром величине бисквита.
Турска – Доручак се уобичајено састоји од хлеба, сирева, путера, маслина, јаја, парадајза, краставаца, џема, меда и кајмака. Обавезан је турски чај.
Шпанија – Француски багет са парадајзом и тост са маргарином – многи ресторани нуде тај избор као главни доручак.
Јужноафричка Република – Житарице с топлим млеком уобичајени су доручак становника Јужноафричке Републике.
Кореја – Пиринач, супа, риба или телетина.
Јамајка – Аки, врста воћа које изгледа попут умућених и мало испечених јаја најдражи је доручак те нације. Уз то једу слану рибу, свеже поврће и печене боквице.
Шведска – Сендвич са рибом, хладним јајима, сиром, мајонезом и поврћем попут краставаца и парадајза.
САД – Јаја на око, кромпир, сланина или кобасице заједничко су свим регијама. Уз то иду слане или слатке палачинке.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 9
Пошаљи коментар