Читај ми!

Додела Оскара 93. пут, али прва оваква

Рефлектори ће вечерас бити уперени у Холивуд који 93. пут бира најбоље у протеклој години. Због коронавируса, церемонија доделе најпрестижнијих филмских награда одвија се на два места, домаћина трећи пут заредом нема, а овогодишњи рекордер у броју номинација је црно-бела драма Дејвида Финчера „Мaнк“ са чак 10 прилика за освајање Оскара.

Трочасовни програм доделе Оскара 2021. године биће другачији од свих до сада. Церемонија се одржава два месеца касније од уобичајеног термина, у програм ће се укључивати са више локација у више земаља са два континента и неће бити домаћина вечери. 

За разлику од недавних додела награда Златни глобус, БАФТА и Еми, организатори доделе признања Америчке филмске академије тражили су од номинованих да лично буду присутни на једној од више локација широм света.

У Лос Анђелесу, који ће и овог пута бити центар догађања, програм ће се одвијати на две локације – у Долби театру и на Јунион станици, која се небројено пута нашла на великом платну.

Такође, пред камерама у Лондону налазиће се кандидати за Оскара из Велике Британије. Из студија у Паризу јављаће се номиновани за позлаћену статуету са територије Француске. 

Кроз програм гледаоце ће водити највећа имена седме уметности, а њихов задатак биће и да најављују номинације и проглашавају добитнике.

Када је реч о шансама које запослени у филмској индустрији вечерас имају, највише изгледа за освајање Оскара има остварење Манк захваљујући томе што је номинован у чак 10 категорија.

Ипак, како познаваоци кажу, мало је вероватно да ће освојити главне награде. Биографска драма о писцу Херману Манкевицу има шансе да ауторима донесе признање за најбољи филм, режију, глумца, споредну женску улогу, оригиналну музику, звук, фотографију, костим, продукциони дизајн и шминку и фризуру.

По шест номинација има чак шест остварења: Отац (The Father), Јуда и црни Месија (Judas and the Black Messiah), фаворит за најбољи филм остварење Минари, Nomadland, Звук метала (Sound of Metal) и Суђење чикашкој седморки (The Trial of the Chicago 7).

Главна награда, Оскар за најбољи филм, још неколико сати смеши се ауторима остварења Отац, Јуда и црни Месија, Манк, Минари, Nomadland, Звук метала, Суђење чикашкој седморки и Жена која обећава (Promising Young Woman).

Од пет карата за пут до Оскара за најбољу режију две су припале женама, од којих је једна Азијка. Овом признању вечерас се надају Tомас Винтерберг (Још једна тура, оригинални назив Druk), Дејвид Финчер (Манк), Ли Ајзак Чанг (Минари), Клои Џао (Nomadland) и Емералд Финел (Жена која обећава).

Глумци у главној улози који су оставили одличан утисак у прошлогодишњим филмовима су Риз Ахмед (Звук метала), покојни Чедвик Боузман (Ma Rainey's Black Bottom), Ентони Хопкинс (Отац), Гери Олдман (Манк) и Стивен Јан (Минари).

За најбољу женску улогу номиноване су Вајола Дејвис (Ma Rainey's Black Bottom), Андра Деј (The United States vs. Billie Holiday), Ванеса Кирби (Pieces of a Woman), Франсис Макдорманд (Nomadland) и Кери Малиган (Жена која обећава).

Међу глумцима који ће с нестрпљењем очекивати проглашење најбољих у категоријама најбољих у споредним ролама су искусна Глен Клоуз, Аманда Сејфрид, Саша Барон Коен, Данијел Калуја, Оливија Колман.

Један од кандидата за најбоље остварење ван енглеског говорног подручја је филм Quo vadis, Аида, босанскохерцеговачке редитељке Јасмиле Жбанић. У трци за Оскара, у овој категорији, су и дански филм Још једна тура, Better Days (Хонгконг), Collective из Румуније и The Man Who Sold His Skin (Тунис).

На РТС-у пренос 93. доделе Оскара почиње вечерас тачно у два часа после поноћи, на Првом програму, док ће скраћена верзија бити емитована у понедељак, 26. априла у 20 часова на Другом програму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару