Људи умало уништили јединствено розе језеро у Казахстану због гласина да блато лечи ковид-19

Јединствено ружичасто језеро Кобејтуз у Казахстану доживело је велику штету због навале људи на његове обале, након гласина да блато из језера лечи ковид-19. Власти су сада забраниле људима приступ и прописале строге казне прекршиоцима.

Језеро Кобејтуз у Казахстану једно је од тек неколико језера ружичасте боје на читавом свету, захваљујући алгама dunaliella salina које расту у муљу на његовом дну.

Казахстанске власти поново су увеле мере против ширења коронавируса, које подразумевају и ограничавање посета туристичким одмаралиштима. Једно од изузетака било је језеро Кобејтуз, које се налази на око пола сата вожње од престонице Нурсултан.

Онда су почеле да круже гласине да блато на обалама има лековита својства и да лечи ковид-19.

Комбинација та два фактора, значила је навалу људи на обале, а како то обично бива врло брзо уследило је и уништавање осетљивог екосистема, што бацањем отпада, што одношењем блата и природних соли из језера.

Упркос бројним знаковима на обали који упозоравају да одношење муља и блата може да резултира тиме да језеро изгуби своју јединствену розе боју и да је за опоравак екосистема потребно и до 15 година, велики број људи је у кантама и кесама односио блато, које у себи има природне соли због којих алге насељавају језеро.

Мирас Шекенов заменик у градском већу Нурсултана и микробиолог по занимању, који је на друштвеним мрежама често у протеклих годину дана помињао јединственост и природне лепоте језера, бесно је реаговао када је чуо извештаје о томе шта се дешава са језером Кобејтуз.

„Говорио сам људима о овом предивном месту да би у њему уживали. За мање од годину дана су га уништили“, написао је Шекенов.

Убрзо су власти увеле забрану приласка језеру и строге казне за било кога ко то прекрши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. јул 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару