„Јутјуб“ и „Гугл“ на удару закона

Компанија „Гугл“ и „Јутјуб“ видео платформа ових дана налазе се у озбиљним правним проблемима. Зарад таргетирања публике, односно повећања броја прегледа одређеног видео садржаја, угрожена је приватност најмлађих корисника.

Јутјуб и Гугл су већ дуже време познати као платформе које на основу претраге од стране корисника прикупљају мноштво поверљивих података, а на основу којих врше тергетирање публике.

По истом принципу се прилагођава садржај и сервира мноштво реклама. Упркос чињеници да се приватни подаци корисника могу злоупотребити било путем хаковања, било уступањем података државним, правним и безбедносним органима, корисници широм света у све већем броју користе ове платформе.

Хтели ми то да признамо или не, живот без Јутјуба и Гугла данас је практично незамислив, нарочито када је реч о млађим корисницима. Управо су подаци те, најмлађе, популације у протеклом периоду били угрожени и то понајвише на веб порталу који носи назив Јутјуб кидс.

Ставка закона која носи назив КОПА или у преводу, Заштита приватних података деце на интернету, прекршена је експлицитним садржајима које су алгоритми унапред усмерили ка млађим корисницима. У то су укључени и видео-клипови делимичног или у већој мери заступљеног насиља, као и видео садржај намењен за одрасле.

Упркос великом броју банованих, то јест аутоматски уклоњених видео-снимака са Јутјуба, неки од њих су ипак стигли до циља, то јест, корисника.

Износ казни које ће морати да плате ове компаније по свему судећи варира између 150 и 200 милиона америчких долара. Уколико се узме у обзир моћ Јутјуба и компаније „Гугл“ и није претерано велики, међутим, било какав изгубљени судски спор оваквих гиганата, могао би покренути талас бројних правних правних проблема у будућности.

И водећа друштвена мрежа Фејсбук се не тако давно суочила са сличним проблемима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи