Шпорети на плин одговорни за смрт више од 40.000 људи у Европи сваке године

Због загађења која шпорети на плин емитују, око 40.000 Европљана годишње умре, наводи се у студији која је спроведена у Великој Британији и ЕУ.

Плински шпорети избацују штетне гасове који су повезани са срчаним и плућним обољењима, а стручњаци упозоравају да јавност није довољно упозната са опасностима. У просеку, коришћење плинских шпорета скраћује скоро две године живота људи који их користе.

„Величина проблема је много гора него што смо мислили“, наводи предводница истраживања Хуана Марија Делгадо-Саборит, шефица истражне лабораторије на Универзитету „Ђауме Први“.

Стручњаци су повезали 36.031 прерану смрт сваке године са шпоретима на плин у ЕУ и још скоро 4.000 у Британији.

Наводе и да су њихове процене конзервативне јер су узимали у обзир само ефекте азот-диоксида, а не и других гасова, попут угљен-моноксида и бензена.

„Давне 1978. године смо први пут научили да је загађење азот-диоксидом много пута веће у кухињама у којима се користе шпорети на плин у односу на електричне. Тек сада смо у могућности да изразимо у броју живота који су скраћени“, истиче Делгадо-Саборит.

Једно од три домаћинства у ЕУ користи плин, а у Британији 54 одсто. Проценат је још већи у одређеним чланицама ЕУ, попут Италије, Холандије, Румуније и Мађарске – преко 60 одсто.

Док сагоревају земни гас, шпорети избацују штетне супстанце које доводе до упалних процеса у ваздушним путевима.

Извештај је надоградња прошлогодишње студије која је мерила квалитет ваздуха у домовима у којима се користе плин. То је омогућило стручњацима са Универзитета „Ђауме Први“ да направе поређења између изложености унутрашњем и спољашњем ваздушном загађењу када се кува на плин и да мапирају изложеност азот-диоксиду.

„Једина несигурност јесте да ли ризик од преране смрти од спољашњег тровања азот-диоксидом од издувних гасова саобраћаја може да се примени на изложеност истом гасу у затвореном простору кроз кување“, каже Стефен Лофт, стручњак за загађење ваздуха са Универзитета у Копенхагену који није учествовао у студији.

ЕУ је пооштрила правила о квалитету ваздуха споља, али није поставила стандарде за квалитет ваздуха у затвореном простору. Европски савез институција јавног здравља већ је ургирао код политичара да се избаце из употребе шпорети на плин и да се понуди новац људима да им се олакша прелаз на здравију варијанту.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи