Може ли Нетфликс да извуче убице из затвора – браћа Менендез на корак до слободе

Нефликсова серија „Чудовишта: Прича о Лајлу и Ерику Менендезу“ истражује контроверзан случај браће која су због бруталног убиства родитеља пре више од три деценије осуђена на доживотну робију. У светлу нових доказа да су њих двојица били жртве злостављања, окружни тужилац Лос Анђелеса отвара процес који би могао да промени њихову судбину. Може ли популарна култура да утиче на јавно мњење, па чак и евентуално преиспитивање казне осуђеним убицама.

Може ли Нетфликс да извуче убице из затвора – браћа Менендез на корак до слободе Може ли Нетфликс да извуче убице из затвора – браћа Менендез на корак до слободе

Окружни тужилац Лос Анђелеса Џорџ Гаскон затражиће на суду да се преиначи пресуда браћи Менендез, након што су појавили нови докази, укључујући писмо које је Ерик 1988. године, осам месеци пре убиства родитеља, послао рођаку у ком детаљно описује очево сексуално злостављање.

Случај браће Менендез који је шокирао Америку, поново је добио пажњу, након огромног успеха „Нетфликсове“ серије Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story, која је у прва четири дана од објављивања у септембру, имала више од 12 милиона прегледа и пробила се на врх листе најгледанијих на платформи широм света.

Препоруком суду, тужилац отвара могућност да Ерик и Лајл Менендез буду пуштени на условну слободу. „Верујем да су платили дуг друштву“, поручује Гаскон.

Серија је, такође, отворила дискусију о насиљу у породици, као и о томе како друштво доживљава жртве и починице. Од осуде због бруталности злочина до подршке због наводног злостављања, подељене су реакције јавности.

Ко су браћа Менендез?

Шта су кључни моменти приче о браћи Менендез које су се истакли током протеклих деценија.

Топле августовске ноћи, 1989. године, 21-годишњи Ерик и 18-годишњи Лајл сковали су план за „савршено“ убиство. Убрзаним корацима ушли су у дневну собу своје раскошне виле на Беверли Хилсу и са више од 20 пуцњева из сачмарица изрешетали своје родитеље, Хозеа и Кити, који су опуштено гледали ТВ на каучу.

На суђењу је, међутим, откривена мрачна динамика унутар породице – према шокантној исповести Ерика и Лајла, отац их је од шесте године сексуално, физички и психички злостављао. 

Амерички сан, похлепа и О. Џ. Симпсон

На први поглед, породица Менендез је живела прави амерички сан. Хозе је био успешан бизнисмен кубанског порекла, чије је богаство после убиства процењено између 14 и 15 милиона долара. Његова супруга Кити, ипак, била је у његовој сенци, док су синови имали све привилегије и статус у друштву.

С друге стране, браћа су тврдила да је убиство родитеља био чин самоодбране јер су били сигурни да ће их ликвидирати како би прикрили дугогодишње иживљавање над њима, чему су сведочили и рођаци и пријатељи и познаници.

Тужилаштво је, ипак, сматрало да нема доказа за такве оптужбе, као и да су браћа из хладне рачунице да ће бити искључени из тестамента, одлучили да насилним путем преузму контролу над породичним богаством.  

Несрећна околност је, према речима упућених, што је суђење било у сенци нове „славне“ пресуде – амерички глумац О. Џ. Симпсон ослобођен је оптужби да је убио бившу супругу. Тужилаштво је, потом, морало да покаже да је способно да обезбеди осуђујуће пресуде убицама, после првог поништеног процеса.

Наиме, већи део јавности је током првог суђења, с телевизијским преносом уживо и медијским циркусом, био на страни трауматизованих младића. Порота, ипак, није успела да донесе једногласну одлуку, те је процес поништен.

Подмукао психијатар и грешке у корацима

Браћа су се након пар сати од убиства вратила на место злочина. Ерик је позвао хитну помоћ и кроз сузе, у паници рекао да им је „неко" убио родитеље, експресно за то окрививши мафију.

Да би прича била уверљивија, током телефонског позива се чује и Ериков врисак у позадини, док са доласком полиције обојица драматично падају на колена.

То би заиста и био савршен злочин, да браћа нису после убиства почела шаком и капом да троше новац на најскупљу дрогу и аутомобиле, путовања, луксузне хотеле и „ролексе“, што је и побудило сумњу истражитеља.

Обрт у случају, ипак, долази када Ерик због кошмара и гриже савести признаје психијатру да је починио злочин, што је на крају и довело до њиховог хапшења 1990. године. 

Ни најбољи сценаристи крими филмова можда не би могли да смисле да ће управо психијатар да прекрши етику, те да снима преко диктафона разговор са браћом, а затим и да их таквим доказом уцењује да уложе новац у његову новоосновану фирму.

Врхунац ове невероватне приче је када се психијатру тај план изјалови – његова пацијенткиња одлази у полицију да га оптужи за силовање и успут, без превелике помпе, исприча да јој је рекао да су му браћа Менендез признала убиство родитеља. 

Тужилаштво је, захваљујући овој чудној заврзлами, 1990. године имало доказе на тацни за хапшење Лајла и Ерика Менендез.

Експлозивна одбрана

Да бисмо разумели у потпуности случај, треба да узмемо у обзира да је у касним годинама 20. века злостављање мушкараца било табу тема.

Тужилаштво је, наима, на поновљеном суђењу, 1996. године, тврдило да браћа не могу да имају статус „злостављане жене“. Дакле, да се судило Лајли и Ерики, епилог случаја би био другачији.

Адвокатицу браће Лесли Абрамсон, високу 155 центиметара медији су описивали као „отров у малој бочици“. Била је љути зачин у случају, с обзиром на то да је каријеру изградила на основу одбране клијената оптужених за тешке злочине.

Успела је да извуче од Ерика и Лејла њихова признања о трауматичној прошлости, оцу насилнику и пасивној мајци која није успела да их заштити, па је Лесли ишла на карту емотивне одбране.

„Преслатки, да би били криви“, такав је био један од њених први коментара на оптужбе приписане браће. Део јавности, судећи по транспарентима испред суда, у потпуности је стајало уз ту констатацију.

Ипак, њени аргументи и предложени сведоци на другом суђењу били су одбачени. Иако су браћа осуђења, постала је позната као један од најутицајних и најборбенијих бранилаца тог времена. 

Пионири културе славних злочина

Случај Менандез остао је и после 35 година један од најпознатијих злочина, који је поделио нацију али и отворио питања о породичном насиљу и правди у америчком друштву.

Окружни тужилац Лос Анђелоса Џорџ Гаскон каже да постоји „морална и етичка обавеза“ да се узму у обзир докази које су браћа предала прошле године. „Нема сумње да су починили убиство. Питање је у ком степену кривице треба да одговарају, с обзиром на све околности“, истакао је Гаскон.

Млађе генерације су током пандемије услед расправа о породичном насиљу, масовно делиле сведочења Ерика и Лајна на Тик-току, укључиле су се и бројне познате личности, попут Ким Кардашијан, које се залажу за њихово ослобађање.

Ерик се у затвору посветио борби против злостављања у породици, Лајл уметности и сликарству, а обојица су стекла и универзитетске дипломе.

Две деценије се нису видели после пресуде зато што су били у различитим затворима, али су се 2018. године, поново срели кад су премештени у исту јединицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи