Читај ми!

Нутрикатор – софтвер који вам даје до знања шта заправо једете

Од 2016. године произвођачи хране у Србији имају законску обавезу да јасно декларишу упаковане прехрамбене производе и да потрошаче информишу о нутритивној вредности, састојцима и могућим алергенима. Један од пројеката, које је подржао Фонд за иновациону делатност је софтвер за израчунавање нутритивне вредности хране „Нутрикатор”.

Интересовање за информације о храни никада није било веће, на глобалном нивоу, а тако је и у Србији. Да ли знамо шта једемо? „На сваком паковању постоји табела енергија масти, угљени хидрати и наравно састав”, каже Соња Самарџић, продавац. Информације о томе шта садрже прехрамбени производи су важне за потрошаче, али и за произвођаче како би пратили захтеве потрошача за здравом храном.

„Јако је важно да се води рачуна о томе да потрошачи могу на полицама да добију квалитетније и здравије производе, јер је то битно за здравље популације. Наиме, храна је један од главних фактора ризика за многе хроничне незаразне болести, метаболичке болести, рецимо дијабетес са инсулинском резистенцијом, затим кардиоваскуларне болести, за канцере. И уколико се промени структура намирница, логично је да ће и популација сама бити доста здравија”, изјавила је Весна Вучић из Центра изузетне вредности за исхрану и метаболизам Института за медицинска истраживања Универзитета у Београду.

Прорачун нутритивних састојака, ради декларисања је алтернатива лабораторијској анализи хране, а уз подршку Фонда за иновациону делатност из Претприступних фондова Европске уније и Министарства науке развијен је први софтвер у Србији и региону за нутритивне прорачуне.

„Нутрикатор је показао изваредан потенцијал њиховог тима и кроз програм СтартСмарт су развили свој први прототип, а касније кроз програм Раног развоја им је омогућено да развију своје иновативно решење које данас доприноси здрављу и добробити њихових корисника”, каже Милица Мацура, саветник за програме и пројекте у Фонду за иновациону делатност.

„Нутрикатор" софтвер користи базу података са 24.000 састојака и методу прорачуна Европске агенције за информације о храни.

„Софтвер генерише нутритивну табелу која садржи протеине, масти, засићене масне киселине, угљене хидрате, шећере, влакна. Масти може да раздвоји на полинезасићене, незасићене и омега 3 масне киселине. Затим, софтвер генерише и 14 витамина и минерала и микроелемената.

Нутрикатор је углавном намењен малим и средњим произвођачима, због тога што они немају довољно ресурса да имају ангажован свој технолошки тим који би се бавио означавањем хране и декларисањем”, објашњава др Кристина Лазаревић, оснивач „Нутрикатора”.

Софтвер генерише декларације хране, усаглашене са домаћом и европском регулативом, а израчунава и препоручени дневни унос хранљивих материја.

четвртак, 10. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи