Египћани желе да им се врати биста краљице Нефертити – за петицију потребно милион потписа

Познати египатски археолог и бивши министар, Захи Хавас, покренуо је петицију да се у Египат врати биста краљице Нефертити, коју су немачки археолози открили 300 километара јужно од Каира и пренели у Берлин 1913. године.

Чувена биста краљице Нефертити, направљена од кречњака, откривена је 1912. године. То је била заслуга немачке археолошке мисије, a биста је пребачена у Берлин 1913.године. Стара је 3400 година.

Циљ петиције Захија Хаваса је повратак украдених египатских артефаката у земљу порекла. Oчекује се прикупљање најмање милион потписа. Kампања је део ширег покрета ради подизања свести о египатској изгубљеној баштини и важности враћања правим власницима.

„Египатски национални комитет тражи повратак бисте краљице Нефертити. Ово је писмо које садржи петицију, желео бих да је сви који то желе потпишу. На тај начин ћете показати да бисте волели да се то догоди“, каже археолог Захи Хавас.

Биста је откривена у Тел ел Амарни, на 300 километара јужно од Каира. То је била престоница мужа краљице Нефертити, фараона Ехнатон (Аменхотеп IV) из 18. династије. Био је познат као краљ јеретик. Промовисао је обожавање Атена изнад свих других египатских богова, током своје владавине која је трајала до 1335. године старе ере, коју је карактерисала радикална трансформација египатске уметности.

„Међународно право, иако није фер, дозвољава нам да вратимо у Египат бисту краљице Нефертити. Поднели смо све прикупљене доказе у вези са тим“, наводи Захи Хавас.

Петиција ће бити представљена немачким властима када буде сакупљено милион потписа. Иако остаје да се види да ли ће се то постићи, то је значајан корак у напорима Египта да се врате у земљу артефакти и поврати културни идентитет. Захи Хавас каже да му је циљ враћање три предмета.

„Рекао сам у више наврата да музеји и даље практикују империјализам јер су наше наслеђе однели Французи и Британци. Желим да се у Египат врате три главна предмета, осим бисте краљице Нефертити, то су камен из Розете из Британског музеја и зодијак из Дендере (познати египатски барељеф са плафона пронаоса капеле посвећене Озирису) из Лувра“, истиче Хавас.

За сада нема коментара из Новог Музеја у Берлину на покренуту петицију.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи