Читај ми!

Време је и да родитељи науче како да користе мобилни телефон

Док се школске власти и родитељи баве забраном коришћења мобилних телефона у школама, такође би требало обратити пажњу и на друга места на којима се користи (и прекомерно користи) мобилни телефон, пре свега у кући.

Време је и да родитељи науче како да користе мобилни телефон Време је и да родитељи науче како да користе мобилни телефон

Терапеути који раде са тинејџерима редовно слушају од својих клијената да их родитељи доследно критикују због коришћења мобилних телефона и других технолошких справа, али не ограничавају сопствену употребу истих.

Према новој студији објављеној у августа у медицинском часопису JAMA Network Open, виши нивои перципиране употребе дигиталне технологије родитеља која омета интеракције родитеља и деце – коју аутори студије називају – „родитељска техноференција" – били су повезани са вишим нивоима анксиозности, непажње и хиперактивности касније у развоју деце.

Родитељи често понављају да су деца залепљена за своје телефоне и не слушају их када покушавају да их ангажују. А када се родитељи осећају одбачено, они се такође, као и деца, окрећу мобилним телефонима.

На много начина, породице се заглављују у бескрајном врзином колу нарушене комуникације и повређених осећања јер технологија краде пажњу.

Већина је у стању да увиди да им технологија одузима позитивну интеракцију и квалитетно време. Потребно је да и родитељи и деца промене своје технолошке навике како би повратили позитивну комуникацију и поверење.

Пре него што се забринете да морате потпуно забранити употребу телефона код куће, важно је напоменути да се студија „родитељске техноференције“ намерно бавила само перцепцијом младих и није укључивала ставове родитеља. Али ови резултати, иако нису коначни, могу учинити родитеље и старатеље свеснијима онога што раде код куће.

Постоји много тога што се може учинити да се обузда „технологија“ и поврати позитивни и смислени разговори унутар породица. И наравно, не морате да бацате телефоне или да примените све препоручене кораке одједном. Довољно је за почетак да покушамо да сви спустимо своје телефоне и уведемо неке породичне техничке смернице.

Заједно поставите смернице употребе технологије у кући

Родитељи често постављају правила која не намеравају увек да поштују. Држање телефона ван спаваће собе уобичајено је правило међу родитељима предадолесцената и тинејџера, али ово правило се често не односи и на родитеље.

Иако је савршено логично прилагодити правила према степену зрелости, такође је важно укључити децу у ове разговоре како би се повећало њихово разумевање разлика.

Како то можемо учинити? Укључивање деце у ове разговоре даје им одређену слободу да науче да користе технологију на здрав начин у кући. Размислите о овим питањима:

● Када треба да одложимо телефоне код куће?

● Како можемо помоћи једни другима да не користе телефоне током породичног дружења?

● Који систем треба да користимо да смањимо употребу телефона (можда корпа за одлагање или централна станица за пуњење)?

Заједно вежбајте вештине активног слушања

Природно је да нотификације одвлаче пажњу када видимо да нам телефони светле, и у реду је ако је томе тешко одолети. Неке од наших технологија су дизајниране тако да стварају зависност. Учење да умерено користите технологију, попут промене навика, захтева време и праксу. Већина људи ће правити грешке на том путу.

Направите комуникацијске системе који раде

Понекад ће родитељи морати да се позабаве ситуацијама везаним за посао када се појаве, а тинејџери ће морати да обрађују пажњу на обавештења везана за школу.

Важно је како поступамо са овим непосредним захтевима како не бисмо одбацили једни друге или прекинули важне тачке комуникације.

● Останите фокусирани док не дође до паузе у разговору.

● Будите сигурни да је захтев хитан и да му је потребна хитна пажња пре него што одете.

● Направите план за наставак разговора.

● Будите јасни када постављате границе око радних обавеза.

Као и све ствари везане за технологију, учење да је користимо на позитиван начин у кући вероватно ће захтевати одређено време. Покушајте да не будете строги према себи или својој деци, како се појављују нове информације. Најбоља ствар коју породице могу да ураде је да остану флексибилне и да се прилагођавају како се информације ажурирају.

Увек је добра идеја да се вратите на ствари у којима породица ужива у заједничком провођењу времена, а које не укључују технологију. Давањем приоритета заједничкој забави, породице могу да спрече прекомерну употребу технологије на позитиван начин.

понедељак, 09. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару