Читај ми!

Магија у позоришту лако се прекине – да ли знамо правила понашања током представе

У позориште идемо да бисмо осетили магију и ушли у неки други свет. Баш зато на телефон треба да заборавимо док траје представа. Важно је и стићи на време, без обзира на градске гужве. И немојте мислити да глумци ништа мимо сцене не примећују и да им то не смета. Шта још налаже позоришни бонтон?

Опомена да телефони у току представе не треба да буду укључени чује се пред сваки излазак глумаца на сцену. Ипак, готово да нема представе, да неки телефон не зазвони.

„Јако тешко када дођемо у позориште се телефони искључе без обзира и на то да ми наравно имамо обавештење, имамо и снимљење поруке пре уласка у позориште као подсетник да се телефони угасе, такође, кад већ уђе публика у салу, наше разводнице такође подсећају да је потребно искључити телефоне", рекла је Зоја Павловић, маркетинг и пи-ар менаџер Звездара театра.

Нажалост, нису проблем само мобилни телефони, већ и грицкање, причање, па и кашњење. У Звездара театру прате ситуацију у граду и када су гужве, дешава се да представа почне касније баш зато да би сви стигли на време.

„Тада и ми мало закаснимо како бисмо дали прилику да сви стигну на време и просто не би опет било прекидање представе, ометање публике... Наравно, велика већина дође на време, и онда да бисмо избегли да публика која је дошла на време буде ометана, као и извођачи на сцени, онда смо се договорили ми овде у позоришту да када почне представа више нема уласка у салу", додаје Павловићева.

„Мислим да су то позоришта решила, сад се зна, углавном у великим позориштима, ево ја играм у Југословенском драмском – тад и тад почиње представа, ко не уђе на време – није битно да ли сам га ја позвао, да ли га је управиник позвао, да ли та особа ради у позоришту, да ли је колега. Просто правило је такво да не може да се уђе пошто је представа почела", испричао је глумац Ђорђе Мишина.

„Постоје разни градови где ти осетиш да публика и зна како да се понаша у позоришту, а негде тотално немају. Како бих рекао, уопште нису свесни где су ушли, да је глумац то спремао, да су људи то нешто спремали два три месеца... И шта да кажеш, знаш шта можеш да урадиш да што више гостујеш у том граду", додаје Мишина.

Правила позоришног бонтона налажу – ако је ваше место у средини реда, обавезно се извините онима који морају да устану да бисте прошли.

„Верујем да свако воли да зна шта да очекује, и на који начин у некој ситуацији треба да се понаша, да се обуче, да дође на време, како се седа на место – ако треба да подигнете људе који седе у реду поред вас, на који начин се то ради, шта се носи од гардеробе, да ли је у реду доћи са великим шеширом или не", каже Павловићева.

„Ако смо већ платили ту карту и идемо у позориште и желимо да присуствујемо позоришној представи, мислим да је то довољно само по себи јако да нас подсети да треба угасити телефон. Треба доћи пристојно обучен у позориште, и то је јако битно, јер ја не видим зашто би неко долазио у позориште у тренерци, шортсу, то није улица, постоји нека врста кодекса облачења и понашања", истиче Мишина.

Док представа траје, заборавите своје телефоне јер осветљење са вашег екране, особи до вас може да засмета. Потребно је само мало воље, да се магија не прекине.

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару