Читај ми!

Манекени на удару вештачке интелигенције – ретуширали јој лице толико да је постала белкиња

Тектонске поремећаје због вештачке интелигенције осетиће ускоро и модна индустрија, прецизније модели. Како изгледа када вам тело и лице измене Фотошопом, видели смо безброј пута, али младој манекенки Шерин Ву је било веома непријатно када је видела да је њено лице измењено применом ВИ толико да јој је и раса промењена.

Тајванско-америчка манекенка Шерин Ву каже да је познати модни дизајнер поставио дигитално измењену фотографију са ревије на којој је она изгледала као белкиња.

У Тик-ток видео-клипу о инциденту, који је прегледан 1,8 милиона пута прошле недеље, Шерин Ву каже да је Мајкл Костело, дизајнер који је радио са Бијонсе, Џенифер Лопез и Селин Дион, објавио фотографију на свом Инстаграму.

Фотографија са модне ревије одржане недавно у Лос Анђелесу приказује Вуову у уској црној балској хаљини у којој је прошетала пистом, али њено лице је промењено тако да изгледа као да је бела жена. У изјави објављеној на Инстаграму у четвртак и избрисаној мање од 24 сата касније, Костело је негирао да је мењао фотографију и рекао да је слика дело обожаваоца коју му је послао неодређени извор, али је „преузео одговорност“ за дељење.

Нисам размишљао пре него што сам поделио објаву у свом Сторију на Инстаграму. Био сам на емотивном ролеркостеру, делио сам све објаве у којима сам био означен“, навео је дизајнер у изјави.

Шерин Ву је 21-годишњи модел без уговора са агенцијом, па се ослања на ситније послове да би континуирано радила.

Рекла је да није плаћена за учешће у ревији, која је одржана током Недеље моде у Лос Анђелесу "Art Hearts". За Вуову то није проблематично нити неуобичајено јер тако добија публицитет: „Очекивала сам да ћу имати користи од присуства у медијима и на мрежама. Али нисам то добила, јер је ово ретуширана фотографија. 'Одсецањем' моје главе, као да нису радили ни шминкер, фризер или фотограф. То је оно што ме толико нервира”.

Манекенка је додала да је њена мајка прва особа која је приметила да јој је лице замењено. Моја почетна реакција је била: 'Ко би тако уклонио нечију главу?' Моја следећа реакција био је страх, а затим осећај меланхолије“, описала је Вуова.

У својој сада избрисаној објави на Инстаграму, Костело је рекао да „због лажних навода у видео-снимцима (Вуове)“, његов истоимени бренд „покреће правни поступак“.

Његова изјава је у супротности са неколико тврдњи Вуове као што је чињеница да је она била замена за другу манекенку.

Према наводима из његове објаве, он није био продуцент ревије и није знао да Шерин Ву није добила накнаду док није видео њену објаву на Тик-току.

Након што сам кроз њене снимке сазнао да није била плаћена, понудио сам јој компензацију за утрошено време“, написао је Костело. Такође је рекао да добија претње смрћу и да је ревија била вид одавања почасти његовој тетки која је недавно преминула.

Вештачка интелигенција – Фотошоп будућности

Ерик Росети, модни дизајнер и председник компаније "Art Hearts", рекао је да организација не може да приушти да плати све моделе који су потребни за одржавање ревија са више од 30 дизајнера.

Сви ово радимо да бисмо имали публицитет, а одузимање тога било коме је одузимање њиховог времена и достојанства“, нагласио је Росети.

Иако се не зна одакле је потекла измењена фотографија, Шерин верује да је неко – она не зна ко – користио вештачку интелигенцију да би створио бело лице којим је прекривено њено.

Пре десет година, манекенке су се жалиле да су њихова тела фотошопирана преко сваке мере. На пример, 2009. године, Филипа Хамилтон побунила се када је модна кућа „Ралф Лорен“ променила слику на којој је, смањивши јој бокове до ширине главе.

Сада се свет моде суочава са проблемима како да етички користи вештачку интелигенцију, технологију која је показала да уме да угради расистичке и сексистичке стереотипе у слике које ствара.

Вештачка интелигенција као замена за разноликост 

Раније ове године, компанија "Levi’s" најавила је да ће користити компјутерски генерисане моделе на својој веб-страници у настојању да укључи различити спектар етничких група. Критичари ове одлуке поручили су брендовима да ако заиста желе да људе у боји, требало би да ангажују људске моделе.

За Сузан Скафиди, директорку Фордхамовог института за право у моди, промена етничке припадности правог модела помоћу вештачке интелигенције је још један део ове еволуције.

„Измењена слика Шерин указује на могућност да вештачка интелигенција, то јест програм који је апсорбовао главне токове лепоте, може у потпуности да избрише трку модела, уназађујући напредак модне индустрије у смислу разноликости на писти“, истакла је Скафиди.

Сузан Скафиди наводи да су Шерин Ву и други модели имали мало права на одштету у овим ситуацијама јер закони о ауторским правима штите фотографе чији се рад мења без дозволе, али се не односе на моделе који су пред објективом.

Надам се да људи могу да схвате колико је штетно да вам украду рад. Веома је дехуманизујуће. Оно што нас чини људима је наша способност да створимо нешто лепо, а да ова лепота буде извитоперена у нешто што потенцијално може бити ружно је застрашујућа помисао.“

Шинејд Бовел, манекенка и технолошка аналитичарка која је писала о етици модела вештачке интелигенције за Вог 2020. године, сматра да је Шерин Ву овим потезом избрисана из дигиталног света, што уопште није занемарљиво јер је дигитални свет право место за моделе.

Костелов сукоб са Криси Тиген

Ово није прва контроверза у којој се нашао Мајкл Костело. Пре две године, Криси Тиген, модел и ауторка књиге рецепата, суочила се са оптужбама за малтретирање. Костело је оптужио за дељење снимака екрана путем Инстаграма наводног приватног разговора са Криси због чега је био „трауматизован, депресиван“ и размишљао о самоубиству.

Међутим, након што је Костело изашао у јавност са овом причом, јавили су се други који су њега оптужили за сексуално узнемиравање, расизам и омаловажавање због изгледа, а Криси Тиген је тврдила да су снимци екрана измењени, што је Костело окарактерисао као лаж.

Након Костелове претње судским процесом због њеног клипа са Тик-тока, Ву је контактирала Алијансу модела, групу за заступање модних радника, која ју је упутила на адвоката.

Више од деценије слушамо приче од манекенки и манекена који су када уђу у продавнице или при прегледању веб-локација компанија открили да је њихов лик у великој мери измењен или коришћен на начин који није договорен без њиховог пристанка или надокнаде“, истакла је Сара Зиф, оснивач групе Алијанса модела. „Нажалост, Шеринино искуство је један од многих примера зашто је моделима потребна заштита као радницима.

Вештачка интелигенција је можда нова, али проблем злоупотребе слика модела није“, поручила је Сара Зиф.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару