Читај ми!

Нема таксија, једе се у сменама, без места у хотелима, Миланска недеља моде из другог угла

Милано је одувек синоним за моду и, мада се недеље моде одржавају и у градовима попут Париза, Њујорка и Лондона, она у Милану је најишчкеванија и најпожељнија. За оне који раде у моди сасвим сигурно, за оне који живе у Милану а не живе од туризма, и не баш толико.

Нема таксија, једе се у сменама, без места у хотелима, Миланска недеља моде из другог угла Нема таксија, једе се у сменама, без места у хотелима, Миланска недеља моде из другог угла

Миланска недеља моде траје до 25.09. Хотели су пуни и немогуће је наћи место. Станови се на пар дана издају по баснословним ценама а уколико пожелите да изађете на вечеру штоповаће вам време.

Наиме, вечера се у три смене, те вас у једном тренутку конобар љубазно опомене да је ваше време истекло. Такси можете чекати сатима а саобраћај је гори него што је иначе, а ко год је некад био у Милану, зна колико сати просечан становник овог града проведе у колима.

И мада овај догађај има и те како позитивне последице на економију града, од комерцијалних делатности до угоститељства, са друге стране ту су становници који примећују препуне метрое, велики број црних аутомобила који превозе манекенке, високе девојке које трче да једног места на друго и гужву која се види на сваком кораку централних делова града.

Марко Барбиери, секретар Kонфкомерћа из Милана (Италијанска конфедерација предузећа, професионалних делатности и самозапошљавања) на свом Фејсбук профилу је написао : „За време недеље моде у нашем граду, наша канцеларија је проценила да ће град зарадити 88 милиона евра и да је број туриста порастао за 25% у односу на прошлу годину, који потроше у просеку 1.518 евра за време боравка у Милану”.

Маурицио Наро који је председник Федералберђи Милано (Федерација хотелијера у Милану) изјавио је да прва три дана недеље моде нема слободних места ни у једном хотелу, иако је дошло до повећања цена.

„Соба у једном хотелу од 4 звездице прелази 200 евра за ноћ у односу на просечних 140 колико су коштале у септембру, док, што се тиче Airbnb имају доста веће цене од хотелских, иако не пружају исте услуге а нису регулисани са правне тачке гледишта те избегавају плаћање пореза”, изјавио је Наро за Kоријере дела Сера.

Са друге стране, они који активно учествују у самом Фешн вику, одседају у хотелима са пет звездица тако да је генерални менаџер Мандарин Ориентал хотела, Лука Финарди изјавио за медије: „Ово је недеља моде која је превазишла сва наша очекивања, имамо публику изузетно високог нивоа, Eвропљане и Aмериканце али и велики број азијских инфлуенсера. Са друге стране наши гости мисле да би недеља моде требало да траје бар два дана дуже јер су овако модне ревије буквално залепљене једна за другу а они морају да трче са једног на други крај да би све видели”.

Још једна од тема су и дугачки редови на аеродрому Малпенса на пасошкој контроли када се ради о доласцима интерконтиненталних летова. На такси станицама на тргу Дуомо на стотине људи чека такси у редовима док су на аеродрому Линате као и на железничкој станици толке гужве да је такси немогуће добити ни телефонским путем.

То је оно што је изјавио Силвано дел Пупо из Радио таxија 026969 и додао „Увече је хаос, нема довољно возила за оволики број људи”. Таксисти у Милану за време недеље моде имају за 30% више посла иако се велики број манекенки и оних који се баве модом креће у аутомобилима са возачима.

Фабио Акампора који је подпредседник Епама, изјавио је да се за време недеље моде вечере обављају у три смене јер је број клијената порастао за 40%. И мада се ови бројеви не могу поредити са бројевима током Дизајн вика када у Милану стигне 300.000 људи, док за време недеље моде стигне око 20 000, ипак је догађај који привлачи велики број странаца, туриста из Америке, Блиског Истока, Азије а у порасту су и доласци из Kанаде и Аустралије.

И док су запослени у угоститељском сектору задовољни, становници Милана једва чекају да прође недеља моде, да одахну до оне наредне, а затим и до осталих великих светских дешавања која испуњавају овај град.

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару