Како направити домаћу лимунаду, али са јагодама
Не постоји скоро ништа боље у врелом дану од чаше свеже лимунаде. Нажалост, многи куповни напици са ознаком лимунаде садрже велике количине додатог шећера и непожељних састојака. Зато је увек добро знати како направити укусан, а здрав домаћи напитак.
Упркос томе што врелих јунских дана још нема, домаћа лимунада од јагода, свакако ће вас освежити, нарочито уз велике коцке леда, док лежите у хладу. Овај напитак направљен од домаћих, свежих јагода је здрав, а плус може добро да освежи и разбуди. Лако се прави и нема шећера.
Лимунада од јагода или „јагодада“ захтева само четири састојка.
Основни састојак су наравно јагоде. Оне су богате антиоксидантима попут витамина Ц, мангана и фолата, уз присуство још неколико других витамина и минерала.
Зато су јагоде корисне за имунитет и борбу против хроничних болести, попут канцера и срчаних болести. Они такође помажу здрављу мозга, коже и варења.
Други састојак је сок од лимуна. Направљен од органског лимуна, овај сок такође обезбеђује озбиљну количину витамина Ц и користи срцу, бубрезима и кожи.
Уместо рафинисаног шећера или нездравих замена за шећер, стевија ће овај напитак учинити слатким без штетних ефеката. Заправо, висококвалитетна стевија може подржати губитак тежине, утичући погодно на ниво холестерола и крвног притиска.
Наравно, можете користити и друге здраве, природне заслађиваче ако стевија није ваша опција.
Када заиста треба да утолите жеђ и останете хидрирани, ништа није боље од воде. Важност хидрираности је посебна у врелим данима, нарочито код особа које су активније.
Како направити лимунаду од јагода
Припремите три шоље, најбоље – изворске воде, пола шоље свеже цеђеног сока од лимуна, две шоље свежих или смрзнутих домаћих јагода и стевију по укусу.
Убаците у блендер и миксујте док ваша лимунада не постане глатка и течна.
Напитак је спреман, а може се користити и као воћна основа за разне коктеле.
Коментари