Читај ми!

Који мириси из природе помажу код опуштања и бољег сна

Многи људи траже начине да се изборе са стресом, недостатком квалитетног сна, анксиозношћу и смање њихове нежељене ефекте. Дуготрајни стрес може имати низ негативних ефеката на тело, физички и психички.

Према истраживањима на Клиници Мејо, дуготрајни стрес може да доведе до анксиозности, раздражљивости, беса, главобоље, проблема са спавањем, проблема са варењем и болова у грудима. Међу традиционалним лековима за борбу против стреса, као што су вежбање, саветовање и здрава исхрана, многи појединци користе биљке и ароматерапију.

Постоје различити начини за опуштање. Неки људи се опуштају уз музику, неки иду у дуге шетње, али научници кажу да се најбољи ефекат опуштања постиже увођењем умирујућих мириса биљака у наш свакодневни распоред, јер оне опуштају.

У ароматерапији најпознатије су лаванда, рузмарин, камилица, бергамот, јасмин.

Лаванда је биљка опојног мириса која воли сунчеву светлост. Од давнина се користи за здравље, а позната је као биљка која опушта. Научно је доказано да смањује крвни притисак и откуцаје срца, што је корисно и код анксиозности и несанице.

Многи људи користе спреј од лаванде, који прскају на јастук због квалитетнијег сна, неки користе кесице сушене лаванде, неки уља, купке. Лаванда је биљка пријатног, опојног мириса, која опушта и помаже.

Рузмарин се убраја у ароматичне биљке добре за расположење, смањује ниво кортизола, хормона стреса. Користи се као зачин за кување, нарочито у медитеранским јелима.

Традиционално, рузмарин се користи у медицини за побољшање памћења, ублажавање болова и грчева мишића, за стимулисање раста косе и подршку нервног система.

Рузмарин подстиче циркулацију и зато се препоручује људима који су имали мождани удар или људима који имају проблем са памћењем, јер подстиче микроциркулацију у мозгу.

Мирис рузмарина потиче од есенцијалног уља које садржи ова биљка и које је састав из више једињења, а постоји и неколико типова етерског уља рузмарина. Ова уља делују снажно антисептично и успешно се боре против разних врста бактерија, а врло благотворно делују на нашу кожу.

Камилицу многи људи пију као чај, пре спавања како би се смирили и лакше заспали.

Етерично уље камилице се може користити за помоћ код пробавних сметњи, као и за ублажавање болова и упала.

У старом Египту уље камилице користило се за балзамовање тела покојника, док је у Грчкој коришћено због благотворног дејства на варење.

Лековита својства камилице позната су од давнина: у народној медицини камилица се сматра  леком за све болести, јер су њена примарна лековита својства антисептичка и антиинфламаторна.

Цвет камилице је и традиционални лек који се у народу користи у купкама против појачаног знојења јер уклањања непријатне мирисе тела.

Јасмин је биљка интензивног мириса и зато се често налази у парфемима.

За разлику од лаванде и камилице, уље јасмина умирује, али не изазива поспаност.

Јасмин расте као мирисни грм са тамнозеленим листовима и јарко белим цветовима.Његова домовина су Кина и Индија, а гаји се у Алжиру, Мароку, Египту, Турској, Италији и Француској, где су плантаже ове племените биљке под контролом компаније "Шанел".

Бергамот – његово етерично уље је хибридна мешавина лимуна и горке поморанџе. Уље се добија из коре воћа.

Бергамот потиче из источне Азије, а настао је планским укрштањем различитих врста цитруса. Антибактеријска и антивирусна својства бергамота делују на кожу, па је он саставни део производа за негу коже. Етерична уља бергамота помажу у зарастању рана, а неколико капи уља може да помогне код кардиоваскуларних болести и надимања стомака.

Мирис бергамота је свеж па подстиче добро расположење. У ароматерапији препоручује се као природни антидепресив, смањује анксиозност и раздражљивост. Уље бергамота има умирујуће дејство, смањује осећај узнемирености и утиче на боље расположење. Не користи се на кожи када је изложена сунцу.

У данашња модерна и технолошки напредна времена синтетички мириси заменили су природна уља из парфимеријске индустрије, па тако ароматерапија постаје све популарнији тренд са својим етеричним уљима.

петак, 21. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије