Читај ми!

Прованса у Војводини: Зашто је песковито тло на северу Бачке и Баната идеално за узгајање лаванде

Због специфичног састава, земљиште на северу Војводине идеално је за узгајање зачинског и лековитог биља. Зато овај регион, са плантажама лаванде, личи на француску Провансу.

У току је берба лаванде. Ова медитеранска биљка има широку примену у козметичкој, фармацеутској индустрији и одлично успева на северу Војводине. У близини села Војвода Зимоњић код Кањиже дуже од деценије сваког јуна организују се „Дани лаванде”. Посетиоци су у прилици да сами беру ову биљку и учествују у радионицама где се учи како се све може користити лаванда.

„Правимо уље од лаванде, сируп, јастуке за очи, за цело тело. Пошто је лето може и сладолед да се прави од лаванде”, каже Лара Андрашић.

„Феноменално је овде. Под један овде је тако добар мирис да се човек аутоматски опусти, а пуно је животиња малих, пчелица, зујалица, то је једна јако добра ствар. Нисмо још почели да беремо пошто смо биле заузете фоткањем јер овде има свачег, клупица, бициклова, па баш је лепо овде”, утисци су Мирославе Чанади, из Чоке.

Оно што знам против депресије, за смирење, за леп сан, против мољаца, тако да красиће мало и стан”, каже Снежана Ђурић, из Суботице.

„Због ове лепоте првенствено, прелепо је због свог умирујућег дејства, лековитих својстава, може се у више ствари примењивати и као освеживач просторија и за неке кремице”, додаје Бетина Мишковић, из Сенте.

На северу Србије све више плантажа ове биљке. Дизајнерка Елвира Нађ лаванду је овде засадила пре деценију и по као експеримент који сваке године привуче стотине посетилаца.

Ми смо за следећу недељу планирали радионицу за израду венца од лаванде. То је у ствари израда декорација. Ко жели, ко има афинитета може да се изрази, да дође да мало радимо, да будемо мало креативни”, позива Елвира Нађ, власница салаша.

Песковито земљиште на северу Бачке и Баната идеално је за узгајање зачинског и лековитог биља. Отуда све више уместо златних боја жита и сунцокрета хектари нежно љубичасте боје латица лаванде.

среда, 19. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије